NA24.no

Rentebinding ingen garanti

(Scanpix)
Sist oppdatert:
Flere har opplevd at banken setter opp renten, tross rentebinding.

Det viser seg at å binde renten ikke alltid er noen garanti for at den settes opp.

NA24 - din næringslivsavis

I 2007 betalte eiendomsutvikleren John Wimmer finanshuset Citigroup en million dollar for å binde renten på lånet sitt.

Stor renteøkning
Han hadde tatt opp lån for å refinansiere seks kommersielle eiendommer, og ville ha en stabil rente å forholde seg til, så han bandt den på 5,6 prosent. Til sin forskrekkelse fikk han i november vite at lånerenten likevel var blitt satt opp, helt til 7,123 prosent.

- Jeg ble svært oppskaket, sier Wimmer i et intervju med Bloomberg News.

- Vi hadde fått mange tilbud om rentebinding ved andre finansinstitusjoner, men vi valgte Citigroup på grunn av deres renommé og styrke, fortsetter han.

Klausul i avtalen
Grunnen til at Citigroup har kunnet gjøre dette er ved å bruke en lite kjent klausul kalt «material adverse change», eller MAC på kort. Klausulen innebærer at långivere kan endre lånebetingelsene, om det skjer svært alvorlige endringer i forutsetningene for avtalen.

Unnskyldningen flere långivere bruker for å ta i bruk klausulen nå er problemene i kredittmarkedet. Forskjellen i rente mellom 10-årige amerikanske statsobligasjoner og topprangerte lån med sikkerhet i eiendom har ikke vært høyere på 12 år. Dette har ført til at bankene taper penger på faste låneavtaler, og gjør sitt beste for å komme ut av dem.

- Ingen standard
Det er et åpent spørsmål om kredittmarkedsproblemene er god nok grunn til å erklære MAC.

Douglas Buck, eiendomsadvokat ved Foley & Lardner, forteller Bloomberg News at «ingen har utviklet en standard» for hva MAC egentlig innebærer

- For en låntager er «material adverse change» helt katastrofale hendelser som 1929 eller 11. september, forteller han, og legger til at loven heller ikke er brukt siden nettopp terrorangrepene 11. september 2001.

Beskyttet mot rentenedgang
Wimmer er en av mange låntagere som har saksøkt banken etter denne typen endringer i lånebetingelsene.

- Det ser ut til at rentebindingsavtalen beskyttet meg mot en nedgang i renten, sier eiendomsutvikleren tørt.

Kan føle seg trygg
Denne typen klausuler brukes vanligvis kun i forbindelse med finansieringer av denne typen risikable investeringer, eller fusjoner og oppkjøp. Den jevne låntager kan altså føle seg rimelig trygg på at en rentebindingsavtale er nettopp bindende for begge parter.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere