NA24.no

Rentedom som ventet

Sist oppdatert:
Ekspertene er ikke overrasket over sentralbankens renteavgjørelse.

- Dette er som ventet, til tross for de høye inflasjonstallene som var langt over målet til Norges Bank, sier Elisabeth Holvik som er sjeføkonom i Glitnir Bank.

NA24 - din næringslivsavis

Det som har vært avregningen for å holde renten uendret, ifølge Holvik, er klare tegn til svakere vekst både i Europa og i Norge. Mandag ble det kjent at konsumprisindeksen steg med 4,3 prosent i juli, en sterk vekst fra juni da veksten var på 3,4 prosent.

Det har vært små bevegelser i rente- og valutamarkedet etter at Norges Bank kom med sin rentebeslutning. En dollar koster i skrivende stund 5,3600 kroner, som er marginal forskjell fra før rentebeskjeden. En euro koster 7,9939 kroner, noe som også representerer en marginal forskjell.

- Klokt
- Jeg tror det er klokt av Norges Bank å se om prisoppgangen fortsetter, eller om det er en kortvarig periode med høy inflasjon. Jeg minner om måten de reagerte på i 2003 og 2004, da de ikke overreagerte på konsumprisindeksen. De styrer med tanke på hvordan inflasjonen skal være to til tre år fram i tid, sier Holvik som peker på at Norges Bank vil forsikre seg om at de inflasjonssignalene som kommer vil være vedvarende over tid.

- Inflasjonsforventningene er viktigere enn konsumprisindeksen, sier Holvik som peker på at den lavere aktiviteten både vil dempe bedriftenes forventninger og lønnsforventningene fra arbeidstakere fremover.

Usikker
- Hva vil Gjedrem gjøre med renten fram til nyttår da?

- Jeg tror sentralbanken er veldig usikker på om det er nødvendig med flere renteøkninger. Det har de sagt selv er at det er femti sjanse for en renteoppgang til før nyttår. De kommer til å vurdere hvert eneste nøkkeltall fremover. De vil være klare til å heve renten dersom det er fare for at inflasjonsforventningene vil etablere seg på et høyere nivå, sier Holvik til NA24.

Som ventet
Analytiker Camilla Viland i DnB Nor Markets er heller ikke overrasket over at Gjedrem i dag holdt styringsrenten i ro.

- Dette var som ventet. Samtidig gir Gjedrem ingen klare nye signaler om ytterligere heving på neste rentemøte. Mange spekulerte i nettopp det, sier Viland til NA24.

Viland påpeker at prisveksten var bare marginalt over anslaget til Norges Bank.

- Vi tror fortsatt at rentetoppen er nær. Med mandagens inflasjonstall kan vi ikke utelukke at det kan komme en ytterligere heving. Men dette må vi analysere nærmere før vi konkluderer. Det er en risiko på oppsiden, vi ser det nå, sier Viland, som sier at økt inflasjon i så fall vil være årsaken til om det kommer en ytterligere renteheving fra Gjedrem.

Sakker av
- Det er mange tegn på at det går tregere i Norge, og vi tror at når vi kommer ut i 2009, blir det behov for å kutte rentene igjen. Vi ser klare tegn til omslag i norsk økonomi, sier Viland.

Alt i alt mener Viland at dagens avgjørelse ikke var overraskende og det kom heller ingen signaler på at Norges Bank endrer kurs.

- Vi synes pressemeldingen var relativt nøytral, og Norges Bank gir ingen indikasjoner på at de går bort fra rentebanen de la fram i juni. Markedet har nesten ikke reagert på tallene, påpeker Viland.

Økende inflasjon
- Inflasjonen tiltar. Den underliggende prisveksten var høyere enn ventet i juli og ser nå ut til å være nær 3½ prosent, sier sentralbanksjef Svein Gjedrem i en pressemelding.

Norges Bank påpeker at det er fortsatt høy kapasitetsutnytting i norsk økonomi og arbeidsmarkedet er stramt. På den andre siden avtar veksten i verdensøkonomien markert. Nye tall som er kommet i løpet av sommeren, tyder særlig på en rask avmatting i Europa. Også her hjemme er det som ventet tegn til at veksten dempes. Analysen i Pengepolitisk rapport som ble lagt fram i juni, tydet på at styringsrenten blir liggende på dagens nivå eller kanskje noe høyere det nærmeste året, ifølge Norges Bank.

- Ny informasjon gir ikke grunnlag for å avvike fra strategien fra juni, sier sentralbanksjef Svein Gjedrem.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere