NA24.no

Rentefall gir børshopp

Sist oppdatert:
Rentene er på vei nedover, mens råvareprisene og børsene stiger.

De internasjonale pengemarkedsrentene er på vei nedover. Sammen med oppgang i råvaremarkedet og ved de internasjonale børsene er det med på å sende Oslo Børs rett opp.

NA24 – din næringslivsavis

Rett etter lunsj blir hovedindeksen løftet 6 prosent til 246,06 poeng, og følger dermed opp det som skjedde fredag.

Stort rentefall
Internasjonalt har pengemarkedsrenten falt jevnt og trutt i en uke. Tremåneders Libor har falt til 4,06 prosent mandag ettermiddag. Det er en nedgang fra 4,42 prosent på fredag. De fallende rentene er et tegn på at markedet ser et håp om at situasjonen er i ferd med å bedres. Finanskrisen har gjort at pengemarkedsrenten har skutt i været og at det nærmest har blitt umulig for bankene å låne penger av hverandre.

Følg renten her

- Jeg venter at bankene normaliserer sine forhold, noe som betyr at de starter å låne til hverandre og at de låner til sine klienter, sa den europeiske sentralbanksjefen Jean Claude Trichet i et radiointervju søndag, melder Bloomberg.

Finansnettstedet skriver at rundt 30.000 milliarder dollar eller nærmere ufattelige 200.000 milliarder kroner har forduftet fra verdens børser i den globale krisen som har vart ett år. Nå ser det ut til at den verste uroen er i ferd med å legge seg, men usikkerheten er fortsatt stor.

- Har sett bunnen
Myndighetene i land over hele verden har kommet med sine tilpassede tiltak. Det begynner renten å se virkningen av nå.

- Vi har trolig sett bunnen i markedet, sier investeringssjef Christian Dargnat hos kapitalforvaltningen til den franske banken BNP Paribas.

Han mener at myndighetene har tatt de riktige skrittene og at tiltakene går i en riktig retning for å løse problemet med likviditet og solvens.

Resultatfokus
Aktørene i aksjemarkedet har nå søkelyset på den pågående resultatsesongen. Mandag er det et lite opphold i rapporteringen fra de norske selskapene, men i Asia, Europa og i USA er selskapene i full gang med å fortelle markedet hvordan det gikk i forrige kvartal.

Blant selskapene som har lagt frem sine tall er det svenske storselskapet LM Ericsson. Leverandøren til telesektoren har fremskyndet sin resultatrapport for å unngå spekulasjoner. Tidligere har de vært offer for lekkasjer og rykter rundt sine rapporteringsrutiner. Ericsson klarer å overgå forventningene i markedet og melder at finanskrisen ikke har betydelig noen betydelig innvirkning på omsetningen. Det blir tatt godt imot og aksjekursen stiger 21 prosent.

I USA kommer det også flere viktige rapporter. Blant annet vil American Express legge frem sitt resultat for tredje kvartal, og allerede har Halliburton kommet med sine tall. De var bedre enn forventet.

Les mer: Halliburton innfrir

Norden i tet
Aksjemarkedet vil ellers følge med på hva makrorapporten for ledende indeksene vil havne på. Rapporten slippes klokken 16 norsk tid og er utarbeidet av «The Conference Board».

Sammen med Russland er aksjemarkedet i Norden de beste i Europa. Den sterke resultatrapporten til LM Ericsson og oppgangen i råvaremarkedet bidrar til at børsen i Stockholm stiger over 4,1 prosent. I København blir OMX-indeksen løftet 3,6 prosent, mens den tellende indeksen i Helsingfors klatrer 2,7 prosent. Den russiske RTS-indeksen stiger rundt 7,5 prosent.

I Europa er det en noe mer dempet oppgang på børsene. Den tyske DAX-indeksen i Frankfurt sendes opp 1 prosent, mens britiske FTSE 100-indeksen i London blir løftet 2,3 prosent. I Paris der CAC 40 stiger rundt 2 prosent.

Forut for at handelen på børsene i USA åpner stiger futurene i New York. Både Nasdaq-futuren og S&P 500-futuren løftes rundt 2,8 prosent.

Oljeprisen stiger
Oljeprisen har igjen sneket seg på nordsiden av 70 dollar. Forventninger om at OPEC vil kutte i produksjonen når de møtes denne uken fører til at kontraktene på råolje stiger. Det er også en generell opptur i det øvrige råvaremarkedet. Et fat nordsjøolje med levering i desember omsettes for 71,67 dollar. Det er opp rundt 3 prosent.

Det er også oppgang ellers i råvaremarkedet, mens dollaren svekker seg.

Følg børsen her

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere