Gå til sidens hovedinnhold

- Rentefest hele neste år

Sjeføkonom tror neste år blir et svært godt år for boliglånskunder.

- Vi forventer at Norges Bank kutter renten med ett prosentpoeng også i februar, skriver Knut Anton Mork, sjeføkonom i Handelsbanken i en oppdatering onsdag.

NA24 - din næringslivsavis

I tillegg tror Mork på ytterligere kutt på ett prosentpoeng før sommeren, og at styringsrenten da kommer til å ligge på 1,5 prosent. Der kommer den til å forbli ut året.

Lav boliglånsrente
Får Mork rett vil dette innebære en boliglånsrente ned mot 2 prosent gjennom store deler av 2009. Dette er langt lavere enn ekspertene og markedet trodde for bare få dager siden, og et tegn på at norsk økonomi virkelig kan komme til å slite neste år.

Les også:
Spår rentejubel til neste år

- Gitt situasjonen, applauderer vi dagens aggressive rentekutt. Vi applauderer også indikasjonene om ytterligere kutt, skriver Mork.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev

Lav rente lenge
Sjeføkonomen ser ikke for seg at renten skal opp over dagens nivå før vi kommer til 2011. Om tre år ser han for seg at styringsrenten til Norges Bank ligger på 3,5 prosent.

Den eneste trusselen for lav rente er den svake norske kronen.

- Norges Bank sier de tror svekkelsen av kronen er på grunn av den ekstraordinært høye risikoen, eller risikoaversjonen, som bør avta over tid, skriver Mork.

Svak krone
Han mener imidlertid at dersom vi ser at kronesvekkelsen blir permanent, kan dette true inflasjonsforventningene og dermed ha betydning på renten.

- Vi kommer definitivt til å ha et øye på kronekursen i ukene og månedene som kommer, men forventer ikke at Norges Bank dropper rentekutt så lenge den globale økonomien forblir i resesjon, skriver Mork.

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Få næringslivsnyheter direkte på mobilen: Send NA24 START til 1930 (tjenesten koster kr. 4,- per melding).

Reklame

Verdens smarteste ladekabel til mobil er norsk

Kommentarer til denne saken