NA24.no

Rentefesten kan bli forlenget

(Paul Weaver/Nancy Bundt/Montasje)
Sist oppdatert:
Det går ikke sååå bra i Norge.

Prisutviklingen i det norske markedet viser svakere utvikling enn ventet. Dermed er presset i norsk økonomi langt mindre enn enkelte av økonomene hadde fryktet, noe som indikerer at sentralbanksjef Øystein Olsen ikke har hastverk med å sette opp renten.

Den såkalte kjerneinflasjonen, som viser prisutviklingen ekskludert energi, steg med 0,8 prosent i februar, opp fra 0,7 prosent i januar. Dette var altså lavere enn det økonomene hadde sett for seg, og lavere enn prognosene til Norges Bank. I Norges Banks rapport over utviklingen i norsk økonomi, som er grunnlaget for settingen av styringsrenten, var det ventet 1 prosent oppgang i kjerneinflasjonen i februar.

- To måneder på rad med overraskelser på nedsiden av Norges Banks inflasjonsanslag tilsier at sentralbanken ikke har hast med å heve renten, heter det i en kjapp kommentar fra DnB Nor Markets.

Matvareprisene på vei opp
I rapporten fra Statistisk sentralbyrå torsdag kommer det frem at matvareprisene hentet seg inn igjen etter det sterke prisfallet i januar, med en månedlig vekst på hele 2,7 prosent i februar. I andre konsumgrupper som kultur, fritid og transport, var imidlertid prisutviklingen svakere enn ventet.

I finansmarkedene falt markedsrenten svakt etter tallene, mens kronen falt rundt 3 øre mot euro.

- Så langt, veholder vi våre utsikter om at den første renteoppgangen vil komme i juni, skriver Nordea i sin kommentar etter tallene.

Renteoppgang til sommeren
Norges Bank setter styringsrenten i Norge. Normalt sett ligger bankrenten noe over 1 prosentpoeng over nivået til styringsrenten. Det er ikke ventet at Norges Bank vil gjøre noe med det norske rentenivået på et rentemøte i neste uke. Et samlet korps med økonomer venter imidlertid at det kommer en heving av styringsrenten i Norge til sommeren, og det da vil bli en heving av renten med 0,25 prosentpoeng.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere