NA24.no

Rentefrykt i USA

Sist oppdatert:
Engstelse rundt rentemarkedet sender Wall Street ned.

Aksjene i USA faller fra start etter at rentene stiger. Oppgangen i rentemarkedet kommer etter at renten i Europa ble satt opp.

NA24 - din næringslivsavis

Industriindeksen Dow Jones faller 0,42 prosent til 13.538,49 poeng. De to viktige indeksene Nasdaq og S&P 500 faller henholdsvis 0,67 prosent til 2.593,77 poeng og 0,46 prosent til 1.523,87 poeng.

Tirsdag holdt sentralbanksjef Ben Bernanke en tale der han advarte om at risikofaren for inflasjonen finnes på oppsiden. Samtidig var den amerikanske sentralbanksjefen optimistisk med tanke på veksten i USA.

Signalene fra Bernanke sendte de 10-årige rentene opp mot 5 prosent og ligger an til å passere denne psykologiske renten innen få dager. Dette tolker markedet som om rentekuttet i USA står i fare.

Den europeiske sentralbanken benyttet anledningen til å heve renten til 4 prosent onsdag. Dette var ventet i markedet, men signalene om økt inflasjon skremmer markedet. Sentralbanksjef Jean-Claude Trichet sier at de vil gjør alt de kan få å holde utviklingen av konsumprisindeksen i sjakk.

Produktiviteten i USA ble revidert ned i første kvartal. Utenfor jordbruket økte produktiviteten med 1 prosent. Opprinnelig var det meldt en økning på 1,7 prosent. Samtidig ble arbeidsenhetskostnadene revidert opp til 1,8 prosent fra 0,6 prosent.

Økonomene ventet ifølge Bloomberg News at produktiviteten ville øke med 1 prosent og at arbeidsenhetskostnadene ville øke med 1,5 prosent.

Markedet er også avventende til oljerapporten som slippes av de amerikanske myndighetene. Rapporten vil gi svar på utviklingen ved lagersituasjonen i USA. Bensinlagrene vil følges spesielt sammen med utviklingen til kapasiteten ved raffineriene.

Ved råvarebørsen i New York omsettes frontkontrakten på referanseoljen WTI for 65,54 dollar fatet.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere