*Nettavisen* Økonomi.

Rentefrykt sendte Asia ned

Amerikansk rentefrykt rammet de asiatiske børsene mandag.

De asiatiske aksjemarkedene reagerte ned på meldingen om at bedre sysselsetting i USA. I en rapport fra de amerikanske arbeidsmyndighetene kom det frem at antallet nye arbeidsplasser som ble skapt i mars økte mer enn forventet.

Samtidig falt arbeidsledighetsraten til under det markedet på forhånd hadde ventet. De lange obligasjonsrentene passerte igjen de korte rentene og rentene på 30-års obligasjoner steg til over 5 prosent. Renteoppgang er dårlig nytt for aksjemarkedet og i USA reagerte Wall Street ned.

Frykten for lønns- og prisvekst sendte aksjene ned. Den amerikanske sentralbanken bruker inflasjonsmål som et styringsverktøy i forbindelse med fastsettingen av renten. Lønns og prisvekst gir grobunn for inflasjonsfrykt og høyere rente.

Den brede indeksen Morgan Stanley Capital International Asia Pacific falt 0,4 prosent til 135,17 poeng.

I Japan endte Nikkei 225 ned 0,5 prosent til 17.469,42 poeng, mens den mer brede Topix-indeksen falt fra en 14 år topp. Kospi-indeksen i Sør-Korea falt for første gang på 13 måneder og endte ned 0,3 prosent.

Fredag kveld endte Dow Jones ned 0,86 prosent til 11.120,04 poeng. Den mer teknologitunge Nasdaq falt 0,94 prosent til 2.339,02 poeng.

Aksjene på den mer brede S&P 500-indeksen raste 1,03 prosent til 1.295,50 poeng.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag