NA24.no

Rentefrykt senket USA

(GM/Scanpix)
Sist oppdatert:
USA-børsene falt fredag etter strenge toner fra sentralbanken. Bilaksjene var et lyspunkt.

HOUSTON (NA24): Det var rentemarkedet som styrte børsen fredag.

På rentefronten kom det harde ord fra de lokale sentralbankrepresentantene Bill Poole fra St. Louis, Sandra Pianalto fra Cleveland og Richard Fisher fra Dallas, som alle holdt taler fredag. Jevnt over signaliserte de at inflasjonen fortsatt bekymrer og at det er aktuelt å heve renten for å bekjempe prisveksten.

Renten på tiårige statsobligasjoner steg fra 4,73 prosent torsdag til 4,78 prosent.

Selv om markedet generelt var svakt, var det en god dag for de hardt prøvede bilaksjene. De tre bilprodusentene General Motors, Ford Motor og DaimlerChrysler er oppgradert av to meglerhus. Deutsche Bank har hevet General Motors og Ford Motor til kjøp fra hold på forhåpninger om at bilfabrikkantene kan oppnå enighet rundt gunstige sykelønnsordninger.

DaimlerChrysler ble oppgradert av Citigroup til kjøp i forkant av bilfabrikkens restruktureringer ved Chrysler.

GM-aksjen steg 6 prosent, Ford og DaimlerChrysler drøyt 2 prosent.

Gigantfusjonen mellom Alcatel og Lucent merkes blant de ansatte. Nå skal det sammenslåtte selskapet kutte 3.000 nye stillinger og har totalt 12.500 stillinger som skal fjernes. Resultatet i fjerde kvartal falt til det nivået de varslet om i forrige måned. Aksjen falt 3 prosent.

Mastercard falt hele 10 prosent etter å ha kommet med kvartalstall. Tallene var i og for seg gode, men utsiktene for 2007 skuffet solid.

PC-selskapet Gateway falt også 10 prosent etter skuffende kvartalstall.

Torsdag kveld steg oljeprisen kraftig, men fredag var det roligere i oljemarkedet. Et fat nordsjøolje for levering i mars endte lite endte på 58,85 dollar. Olje- og oljeserviceaksjene falt omtrent i takt med det generelle markedet.

Dagens nøkkeltall

Dow Jones -0,45% til 12.580,83

Nasdaq -1,16% til 2.459,82

S&P 500 -0,71% til 1.438,06

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere