NA24.no

Rentehopp i Norge

Sist oppdatert:
Pengemarkedsrenten faller i utlandet, men i Norge hopper den oppover igjen. - Et godt tegn, sier økonomer.

De norske tremåneders pengemarkedsrentene hopper tirsdag opp 0,22 prosentpoeng.

NA24 - din næringslivsavis

Dette skjer samtidig som pengemarkedsrentene ute faller. Forklaringen er imidlertid av en teknisk art, og markedsaktørene tror den norske pengemarkedsrenten vil falle etter hvert.

Langt over styringsrenten
Tremåneders Nibor ligger nå på 6,74 prosent, altså nesten 1,5 prosentpoeng over Norges Banks styringsrente. Markedet forventer imidlertid at dette påslaget skal normaliseres og bli mindre fram mot sommeren. Det vil gjøre det lettere for bankene å sette ned renten.

- Vi ser at det er i ferd med å løsne i markedet, og fram mot sommeren tror vi dette påslaget kommer ned mot 50 punkter, eller 0,50 prosentpoeng, sier Katrine G. Boye, analytiker i Nordea Markets.

Dollar redningen
Hun mener spesielt at tiltakene fra den amerikanske sentralbanken, som har sørget for å få ubegrenset med dollar ut i markedet, har vært med på å bedre situasjonen.

- Tilførselen av dollar har vært en av de viktigste grunnene til at situasjonen har blitt mer stabil, sier Boye til NA24.

Også hos DnB Nor Markets ser man nå lysere på situasjonen, til tross for noe høyere pengemarkedsrenter i Norge.

- Dette er et tegn på at situasjonen er i ferd med å normalisere seg, sier Kyrre Aamdal, senioranalytiker i DnB Nor Markets.

- Vi ser også tegn på handel i markedet, og aktiviteten øker gradvis - spesielt på de korte nivåene.

Laveste siden Lehman
Libor, eller London interbank offered rate, som er renten bankene krever av hverandre viste også klare tegn til at redningspakkene begynner å fungere.

Tremåneders euro-Libor ble i dag fikset, eller fastsatt, til 4,96 prosent. Dette er en nedgang på 0,03 prosentpoeng fra i går, og det laveste nivået siden 12. september - altså før meglerhuset Lehman kollapset. Det skriver Bloomberg.

Renten for å låne dollar over natten falt 0,23 prosentpoeng, til 1,28 prosent. Dermed er denne renten lavere enn den amerikanske sentralbankens mål for første gang siden 3. oktober.

Frykter ny bankkollaps
Tremåneders Libor i dollar falt også, med hele 0,23 prosentpoeng til 3,83 prosent. Dette er likevel langt over den amerikanske sentralbankens styringsrente på 1,5 prosent, og påslaget er 180 basispunkter, eller 1,8 prosent, høyere enn det var ved starten av året.

- Vi ser en liten forbedring i interbankmarkedet, men det er fortsatt ikke noe gjennombrudd. Det er en høy risiko for at vi vil få en ny episode i banksektoren, sier Juergen Stark, styremedlem i den europeiske sentralbanken i et intervju med en tysk radiokanal, ifølge Bloomberg.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere