NA24.no

(Scanpix)

Rentehopp i Norge

Sist oppdatert:
Pengemarkedsrentene stiger fortsatt i Norge. Ekspert tror du må vente en stund på lavere rente i banken din.

Pengemarkedsrentene fortsetter rett ned. Bortsett fra i Norge.

NA24 - din næringslivsavis

Rentene stiger
Den norske tremåneders pengemarkedsrenten fortsetter nemlig oppover, og dermed blir det mindre sannsynlig med rentekutt på boliglånet ditt med det første.

Mandag ble tremåneders Nibor, som er renten bankene krever for å låne fra hverandre, fikset til 6,83 prosent. Det er 0,13 prosentpoeng, eller 13 basispunkter, høyere enn fredag.

Norges Bank har den siste måneden kuttet styringsrenten med 100 basispunkter til 4,75 prosent, men etter dette har pengemarkedsrenten bare gått rett opp. Norske pengemarkedsrenter ligger dermed over to prosentpoeng høyere enn styringsrenten til Norges Bank. Dette er godt over 1,5 prosentpoeng mer enn normalt, og vi ser nå nesten like høyt påslag på styringsrenten som vi gjorde da kredittikrisen var på sitt mest intense.

- Ventet mer aggressiv Gjedrem
Seniorforvalter Olav Chen i Storebrand Kapitalforvaltning mener det ikke er så lett å forklare hvorfor dette skjer, til tross for Norges Banks massive rentekutt og likviditetstiltak.

- Det kan muligens skyldes at markedet på kort sikt ventet en enda mer aggressiv norsk sentralbank til å kutte styringsrenten. I deres nye rentebane ble det nemlig indikert at de kraftigste jafsene på styringsrenten er unnagjort, og at vi bare kan vente oss kvartinger i desember og mars, samt et par til iløpet av neste halvår, sier Chen til NA24.

- Dette var og er langt færre enn det rentemarkedet priser inn. Samtidig er jo de internasjonale pengemarkedsrentene fortsatt abnormalt høye i forhold til styringsrentene, selv om de har kommet ned.

- Det er et spørsmål om tid
- Betyr et at norske boliglånskunder kan se foreløpig langt etter et hyggelig brev fra banken sin?

- Det kan muligens ta noe tid for boliglånskunder, ja. Men samtidig har Norges Bank denne gangen eksplisitt gitt prognoser på Nibor-rentene også, og målet deres er å få ned den fremover. Så dersom påslagene holder seg høye, vil de kutte styringsrenten mer for at rentene for både husholdningen og bedriftene blir lavere fremover. Med andre ord er det bare et spørsmål om tid før lånerentene også vil komme en god del nedover, sier Chen.

Internasjonale renter faller
Mens de norske pengemarkedsrentene stiger er situasjonen i Europa den motsatte. London interbank offered rate, omtalt som Libor, faller hele 0,17 prosentpoeng, eller 17 basispunkter, til 2,86 prosent i dag. Dette er det laveste nivået siden kollapsen i den amerikanske investeringsbanken Lehman Brothers den 15. september, ifølge British Bankers Association.

Renten for overnatten lån i dollar falt 0,02 prosentpoeng til 0,39 prosent og er dermed 61 basispunkter under Federal Reserves styringsrente.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere