*Nettavisen* Økonomi.

Rentehopp rundt neste sving

Prisveksten var høyere enn ventet i februar. Det går mot rentehopp i neste uke, mener økonomene.

09.03.07 15:18

I dag kom Statistisk sentralbyrå med ny informasjon til Norges Bank.

NA24 - din næringslivsavis

Kjerneinflasjonen, målt ved KPI-JAE, som er konsumprisindeksen justert for energipriser og avgiftsendringer, steg med 1,1 prosent i februar, sammenlignet med samme måned året før. Kjerneinflasjonstallet er noe av det Norges Bank ser på når de bestemmer styringsrenten.

Venter renteheving
På forhånd ventet analytikerne 0,9 prosent vekst, mens Norges Banks anslag for februar var 1,0 prosent.

- Tallene er litt sterkere enn ventet. Det er blant annet veksten på matvarer og restaurantpriser som var kraftigere enn ventet, sier senioranalytiker Kyrre Aamdal i DnB NOR Markets til NA24.

Klikk på bildet for å forstørre.

Tallene tyder på at Norges Bank vil heve renten og oppjustere inflasjonsbanen ved rentemøtet neste torsdag, sier Aamdal.

- Avvikene er ikke veldig store, men allikevel var det slik at med prisvekst lavere enn ventet kunne man frykte at Norges Bank ville vente med å heve renten. Den frykten er nå borte, sier Aamdal til NA24.

Økt sannsynlighet
Seniorøkonom Ylva Søvik i Handelsbanken Capital Markets mener dagens tall ikke i seg selv gir grunnlag for å heve rentebanen. Men de mener det er økt sannsynlighet for en renteheving i neste uke.

- Overraskelsen i dag er på matvarer og hotellpriser, som hadde en nedsideoverraskelse i januar. På mat kan det være momshevingen som kom ved årsskiftet som nå begynner å vises. På hotellpriser tror vi rett og slett at SSB måler feil, og at det koker ned til problemer med å måle, sier Søvik til NA24.

Klikk på bildet for å forstørre.

Fallende strømpriser
På årsbasis viste konsumprisindeksen (KPI) enn oppgang på 0,8 prosent, mens det var ventet en vekst på 0,7 prosent.

KPI gikk opp med opp med 0,4 prosent fra januar til februar 2007. Det største tilskuddet til prisveksten kom fra matvarer og alkoholfrie drikkevarer, som steg med 2,4 prosent.

Etter å ha vært den viktigste drivkraften bak veksten i KPI gjennom hele fjoråret, medvirket elektrisitetsprisene til å redusere tolvmånadersveksten i KPI i februar. Elektrisitetsprisene lå 11,5 prosent lavere enn på samme tid i fjor.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.