Rentehopp som avskjedsgave

Alan Greenspan tok i dag avskjed med den amerikanske sentralbanken, og .feiret det med å sette opp renten.

31.01.06 21:11

HOUSTON (NA24): Den amerikanske sentralbanken hevet tirsdag styringsrenten fra 4,25 til 4,50 prosent. Dette er 14. gang banken hever renten, siden den begynte å jekke den opp fra meget lave 1 prosent sommeren 2004.

Meldingen om følger med rentebeslutningen indikerer at det kan komme videre renteoppgang, men ordlyden er mindre klar enn tidligere.

Det heter også at fremgangen i den amerikanske økonomien fortsetter.

Umiddelbart ble meldingen tolket i retning av klarere forventninger om rentehevinger. Dette styrket dollaren, og svekket aksjemarkedet i USA. Men en snau time etter at meldingen kom, er disse effektene borte igjen.

Lang periode
Dagens møte innebærer også vaktskifte på toppen av sentralbanken, hvor Alan Greenspan går av, og Ben Bernanke tar over.

Greenspan har vært sentralbanksjef i USA i over 18 år. Han fikk en brå start, da USA-børsene kollapset i oktober 1987, bare to måneder etter at han hadde fått jobben.

Det har vært turbulens senere også, men generelt har Greenspans tid som sentralbanksjef vært god for USA, økonomisk sett. Hans forgjenger, Paul Volcker, hadde allerede satt i gang en endelig offensiv mot inflasjonen, som plaget alle nesten alle industriland på 1970-tallet.

Foto: princeton.edu

Men mange mener likevel Greespan har vært en dyktig styrmann for den amerikanske økonomien i perioden.

Da dotcomboblen sprakk for seks år siden, og man på toppen av dette fikk terrorangrepene mot USA i september 2001, kuttet Greenspan renten kraftig og gjorde mye likviditet tilgjengelig for markedene for å dempe nervøsiteten.

Renten ble kuttet til 1 prosent, det laveste på 40 år, og USAs økonomi har de siste årene vokst robust.

Kritikk
Men Greenspans kritikere peker på at dette er oppnådd ved at amerikanerne, både som privatpersoner og som nasjon, har lånt stadig mer og satt seg betydelig i gjeld, og at den lave renten har ført til en oppblåst boligboble. De mener også at Greenspan var for passiv i forhold til aksjeboblen mot slutten av 1990-tallet, selv om han kom med en forsiktig advarsel mot «irrational exuberance» - irrasjonell oppstemthet - i finansmarkedene i 1996.

Greenspans kritikere mener også at han ikke har vært for mild i sin kritikk av Bush-administrasjonen, som har kuttet skattene og bygget opp et stort budsjettunderskudd de siste årene.

De viktigste nyhetene får du på NA24.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.