NA24.no

Rentejubel i Asia

Sist oppdatert:
Amerikansk rentekutt fikk det asiatiske aksjemarkedet til å reagere.

For andre dag på rad steg de asiatiske børsene på renten i USA. Tirsdag steg aksjene på forventninger om et rentekutt, mens onsdag ble full fest for investorene da rentekuttet ble en realitet. Bedre resultater enn ventet fra investeringsbankene Lehman Brothers og Goldman Sachs fikk også fart på aksjene.

NA24 - din næringslivsavis

På Wall Street ble jubelen sluppet løs allerede tirsdag kveld. I det som fortonet seg som årets beste dag for aksjemarkedet ble det voldsomme reaksjoner på rentekuttet. De tre toneangivende nøkkelindeksene Dow Jones, Nasdaq og S&P 500 steg mellom 3,5 prosent og 4,25 prosent. Dollaren styrket seg også etter rentekuttet og gjorde at eksportrelaterte aksjer i Asia fikk et solid løft.

Den amerikanske sentralbanken kuttet styringsrenten med 0,75 prosentpoeng til 2,25 prosent. Selv om store deler av markedet hadde priset inn et rentekutt på 1 prosentpoeng så ble nyheten om at sentralbanken nok en gang er villig til å strekke seg langt for å hindre at verdens største økonomi trer inn i en resesjon tatt svært godt imot.

- Det verste kan være over
China Mobile leverte også resultater som var bedre enn hva markedet hadde ventet, og sammen med resultatene fra Lehman Brothers og Goldman Sachs viser tallene at det fortsatt er mulig å tjene penger i det som ser ut som et råttent marked. Dette gjorde at investorene fikk troen på at en mulig resesjon i USA ikke nødvendigvis slår fullt ut på selskapenes inntjening.

- Bankresultater som endte bedre enn ventet ga noen lettelser om at det verste kan være over, sier forvalter Hiroshi Yoh i Tokio Marine Asset Management til Bloomberg News.

Rentelettelse
Rentekuttet spiller også positivt inn, og gjør at aksjemarkedet kan bli mer forlokkende for enkelte investorer.

- Lavere rente gir de som har plassert pengene sine i pengemarkedsfond større insentiver til å ta mer risiko og kjøpe aksjer, sier Yoh.

Den regionale Asia-indeksen til Morgan Stanley Capital International steg 2,6 prosent til 136,26 poeng onsdag morgen. Det er den største oppgangen for indeksen siden midten av februar. I Japan steg Nikkei 225-indeksen 2,48 prosent til 12.260,44 poeng. Det var langt mer fart i den australske S&P/ASX 200-indeksen som steg over 4 prosent.

Nøkkeltall i Asia kl. 08.15: NB: Merk at børsene stenger på ulike tidspunkt

Japans Topix: + 2,81%
Japans Nikkei 225: + 2,48%
Hongkongs Hang Seng: + 3,29%
Kinas CSI 300: + 3,32 %
Kinas Shanghai Composite: + 2,53%
Taiwans Taiex: + 1,51%
Sør-Koreas Kospi: + 2,11%
Singapores Strait Times Index: + 1,49%

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere