NA24.no

Rentekaramell for Jens

Foto: Paul Weaver (TV 2 Nettavisen)
Sist oppdatert:
Før valget i 2005 sa statsministeren at renten ikke skulle over fem prosent.

Jens Stoltenberg sa i et intervju med NA24s journalist i 2005 at han ikke trodde styringsrenten skulle gå over fem prosent. Nå er den 5,5 prosent.

Sjekk alle rentejekker her.

Ikke så høy
- I dag (Red. anmerk mai 2005) er styringsrenten 1,75 prosent. Hvis dere tar over så blir renten fem prosent neste sommer. Ja, eller nei.

- Nei, jeg tror ikke den er så høy, svarte Stoltenberg.

- Du tror ikke det?

- Nei, svarte han.

Nå gikk riktignok ikke renten til fem prosent sommeren etter, men stigningen begynte da Stoltenberg tok over roret. På rentemøte i Norges Bank 31. mai 2005 var renten 2,75 prosent. Siden har det gått én vei.

Inkluderer man rentejekken sist onsdag har styringsrenten økt hele 15 ganger siden intervjuet. Rentebunnen var 12. mars 2004.

I øyeblikket er styringsrenten 5,5 prosent, og det begynner å svi for mange med store lån.

Norges Bank bestemmer
Jens Stoltenberg skriver i en mail til NA24 at det er Norges Bank som til enhvertid tid fastsetter rentenivået, og svarer ikke på om rentenivet er sunt for det norske folk.

- Ut i fra mål om å bidra til stabilitet, full sysselsetting og god ressursutnyttelse, sier han.

Statsministeren sier renteøkningen skyldes at det er sterk vekst i norsk økonomi, med blant annet halvering av arbeidsledigheten, rekordvekst i sysselsettingen og dobling av lønnsveksten de siste årene.

- Norges Bank varslet allerede våren 2005, under den forrige regjeringen, en gradvis oppgang i rentenivået. Norges Banks egen rentebane antyder nå at renta vil settes ned igjen utover i 2009 og 2010, sier Stoltenberg.

Internasjonale forhold
Stoltenberg sa også i intervjuet i 2005 at norske renter er en blanding av nasjonale og internasjonale forhold.

- Den vesentlige årsaken til at norske renter er så lave nå, er jo først og fremst at det internasjonale rentenivået er lavt, sa han.

I land vi liker å sammenligne oss med har de fleste lavere rente enn Norge. Rentene ligger i spennet 2,25 til 5 prosent.

USA har 2,25 prosent, Canada har 3 prosent, Sverige har 4,25 prosent, Den Europeiske Sentralbanken har 4 prosent, og Storbritannia har 5 prosent.

- Hva som skjer med det internasjonale rentenivået det påvirker verken Høyre eller Arbeiderpartiet i noen særlig grad, sa han og la til at dette var forhold som påvirker norske renteforhold uavhengig av regjering.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere