NA24.no

Renteøkning i april

Sist oppdatert:
Prisene stiger. Men det blir rentehopp i april, mener økonomene.

Konsumprisindeksen (KPI) steg med 0,1 prosent fra februar til mars, viser ferske tall fra Statistisk sentralbyrå.

NA24 - din næringslivsavis

Mer enn ventet
Samtidig viser den underliggende prisveksten de siste 12 månedene en vekst på 2,2 prosent.

Dette er prisveksten justert for avgiftsendringer og energivarer, KPI-JAE, og er det inflasjonstallet Norges Bank tar hensyn til når renten fastsettes. Målet er en kjerneinflasjon på 2,5 prosent. I samme periode økte hovedindeksen KPI med 3,2 prosent.

På forhånd ventet analytikerne en årsvekst i kjerneinflasjonen på 2,1 prosent og på KPI en årsvekst på 3,3 prosent.

Renteøkning uansett
Dagens tall får ingen betydning for Norges Banks rentemøte i april, mener økonomene. Det er ventet at Norges Bank vil øke renten med 0,25 prosentpoeng til 5,50 prosent på sitt møte 23. april, i tråd med signalene fra siste pengepolitiske rapport.

- Dette var ganske kjedelige tall, de kom nøyaktig som ventet. KPI kom dog lavere enn ventet og falt noe som følge av lavere el-priser og regnværet. Dette tallet hadde mest å si for om vi får en renteøkning i august også eller ikke. Det utfallet er altså fortsatt åpent, men renteheving om to uker er hevet over enhver tvil, sier forvalter Olav Chen i Storebrand Kapitalforvaltning til NA24.

Dyrere klær
Det var høyere priser på klær som bidro mest til økningen i KPI, med en oppgang i prisene på 4,0 prosent. Økte priser på flyreiser, dyrere drivstoff og smøremidler samt økning i husleiene medvirket også til at KPI økte fra februar til mars. Økningen i flyprisene i mars var sannsynligvis påvirket av høyere priser i forbindelse med påsken, melder SSB.

Lavere el-priser
Den viktigste årsaken til at månedsendringen i KPI ble lav, var et kraftig prisfall på elektrisitet inkludert nettleie som totalt sett falt med 11,9 prosent. Det var særlig prisfallet i spotmarkedet som påvirket den samlede prisutviklingen på elektrisitet. Fra februar til mars var det også et kraftig prisfall på bøker, mest sannsynlig påvirket av Mammutsalget. I tillegg viste prisene på alkoholfrie drikkevarer en nedgang sist måned.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere