NA24.no

Rentekutt i USA

Sist oppdatert:
Den amerikanske sentralbanken kutter renten og gir nye signaler om økonomien.

Den amerikanske sentralbanken Federal Reserve melder onsdag at styringsrenten, Federal Funds-renten, kuttes med 0,25 prosentpoeng til 2,00 prosent.

På forhånd ventet de fleste et kutt på nettopp 0,25 prosentpoeng.

Justerer meldingen
På forhånd var det knyttet spenning til om rentemeldingen ville signalisere at rentekuttene var over. Det er ingen klare signaler om det i meldingen, men det er visse nyanser i forhold til tidligere..

Det meldes fortsatt om en svak økonomisk utvikling, men det er nyanser. Sist gang het det at utsiktene for den økonomiske aktiviteten er ytterligere svekket. Nå skriver banken at man ser en økonomisk aktivitet som fortsatt er svak.

Forrige gang skrev man at det fortsatt var risiko på nedsiden i forhold til økonomisk vekst. Denne formuleringen er nå borte.

Finansmarkeder betegnes som fortsatt å være under betydelig press. Det svake boligmarkedet ventes å tynge veksten de kommende kvartalene.

Samtidig opprettholder man fokus på inflasjonsfaren, men banken venter, som før, at prisveksten vil modereres i de kommende kvartalene.

Du kan lese hele rentemeldingen her.

To av de ti medlemmene i rentekomiteen stemte mot rentekuttet. Samtidig melder banken at den såkalte discount-renten, som er renten på lån i sentralbanken, kuttes med 0,25 prosentpoeng til 2,25 prosent.

Børsene faller tilbake
Børsene i USA var markant opp før meldingen kom, klokken 20.15 norsk tid. Først så det ut som dette skulle holde seg også etterpå, men etterhvert begynte det å glippe, og mye av oppgangen er borte en snau time etter rentebeskjeden.

Klokken 21.05 norsk tid er S&P 500 uendret i forhold til tirsdag. Dow Jones er opp 0,4 prosent, Nasdaq ned 0,4 prosent.

Etter noen umiddelbare svingninger, har dollaren svekket seg noe mot både euro og kroner. En dollar koster 5,09 kroner, mot 5,11 før meldingen kom. En euro koster 1,564 dollar, mot 1,556 før meldingen.

Kraftig kutt sist
Ved det siste rentemøtet, i mars, kuttet sentralbanken med 0,75 prosentpoeng til 2,25 prosent.

I fjor sommer ble banken kritisert for å være for treg til å oppfatte problemene i finanssektoren, spesielt da renten ble holdt uendret på 5,25 prosent i august.

Men etterhvert fikk Bernanke opp farten, og har gjennomført seks kutt før dagens møte, hvorav to var på 0,75 prosentpoeng, noe som er uvanlig mye.

Delte meninger
Meningene om rentekuttene er delte. Mens noen mener politikken er den eneste riktige i forhold til de betydelige problemene i det amerikanske boligmarkedet og i kredittmarkedene. Det vises også til at den generelle økonomien i USA viser klare tegn til nedkjøling, selv om det i dag kom tall som viste en liten vekst i BNP i første kvartal.

Andre frykter at man undervurderer inflasjonsfaren når man kutter rentene så mye. Det pekes også på at den lave renten bidrar til å forsterke det kraftig fallet i dollarkursen, som har pågått over flere år.

Atter andre mener kuttene til nå har vært riktige, men at man nå kan bremse og se det hele an fordi problemene i kredittmarkedene ser ut til å ha roet seg noe i forhold til de dystreste spådommene for noen uker og måneder siden.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere