NA24.no

Foto: Eirik Baardsen (Mediehuset Nettavisen)

Rentekuttet går til sparing

Sist oppdatert:
Norske forbrukere frykter økt ledighet og svakere norsk økonomi.

Norske forbrukere har mindre tro på fremtiden, viser ferske tall fra analysebyrået Makrosikt.

NA24 - din næringslivsavis

Forbrukertilliten falt fra 0,0 poeng i februar til minus 2,2 poeng i mars. Synet på egen økonomi fremover falt noe tilbake i mars etter høye noteringer i januar og februar. Samtidig måler Makrosikt at forbrukernes vurdering av egen økonomi nå i forhold til for ett år siden fortsetter å øke.

Svakere økonomi
Det er i hovedsak delindeksene for egen og landets økonomi som trekker tilliten ned i mars. Det er fortsatt tiltakende tro på økt ledighet, og færre tror at rentene er lavere om ett år.

- Bedre økonomi nå skyldes i hovedsak lavere renter. Det har ført til romsligere økonomi for de aller fleste, sier daglig leder i Makrosikt Hans Petter Skogstad.

De fleste venter at landets økonomi vil være svakere om ett år enn den er nå, skriver Makrosikt.

- Finansuroen ruller videre og flere er usikre på hvor lenge nedturen vil vare, sier Skogstad.

Høyere ledighet
Arbeidsledigheten er også med på å dra ned tilliten. Mange flere venter nå høyere ledighet om 12 måneder. I takt med økende ledighet ser det ut som forventningene flyttes høyere.

- Det blir som å gå oppover et fjell, der toppen bare blir høyere mens man går, sier Skogstad.

Lavere rente har skapt stor tro på at egen økonomi styrkes, men nå tror stadig flere at vi er veldig nære rentebunnen. Forventningene til lavere renter gikk markert tilbake i februar og fortsatte i mars. Det gir rom for økt sparing og ikke kjøpefest, dersom vi skal tro tallene.

- Lavere renter de siste månedene har gitt mange rom for økt sparing. Høye og usikre renter i høst, samt en kraftig stigende ledighet bidrar trolig til fokus på viktigheten av å bygge opp en buffer, legger Skogstad til.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere