*Nettavisen* Økonomi.

Rentekuttet kan gi høyere rente

Sentralbanksjef Øystein Olsen kan komme til å heve renten som en følge av at bankene kutter. Foto: Cornelius Poppe (NTB scanpix)

Legger press på Øystein Olsen.

04.04.14 08:53

Etter lang tids kritikk for å ha melket kundene sine for mye valgte en rekke storbanker å kutte sine utlånsrenter torsdag.

Norges desidert største bank, DnB, kutter sine renter med inntil 0,25 prosentpoeng. De som kommer best ut er unge og de med høyest belåning.

Nordea kutter sine renter med inntil 0,20 prosentpoeng, mens Skandiabanken kutter sine med 0,15 prosentpoeng.

Les mer: Storbankene kutter renten

Kan gi rentehopp
Nyheten kom etter at flere regionale banker har gjort dette tidligere, men resultatet kan nok overraske noen.

For når bankene kutter i sine rentemarginer, det de tjener på utlån, så legger det press på Norges Bank.

Klikk på bildet for å forstørre.

DNB-sjef Rune Bjerke har tidligere høstet kritikk for at banken har satt opp rentemarginen for å bygge egenkapital samtidig som han selv har fått økt bonus. Foto: Paul Weaver (Side2)


En høyere utlånsrente enn hva som ville vært normalt fungerer i praksis som en buffer for sentralbanken, slik at de kan holde renten lavere i en lenger periode enn de normalt ville gjort.

Da sentralbanksjef Øystein Olsen for noen dager siden kom med årets første rentedom ble styringsrenten holdt uendret på 1,5 prosent. Samtidig ble det kommunisert at de ser for seg at første renteøkning først vil skje til neste sommer.

- Fremskynder rentehopp et halvt år
Men storbankenes avgjørelse om å kutte sine renter kan altså fremskynde denne prosessen.

- Dersom man antar at bankenes marginer nå i snitt faller med 0,2 prosentpoeng vil dette, gitt hva Norges Bank har sagt og gjort tidligere kunne bidratt til å trekke opp banen for styringsrenten med 0,05-0,15 prosentpoeng, skriver Kari Due-Andersen hos Handelsbanken Capital Markets.

Med det som bakteppe vil rentehoppet kunne bli fremskyndet.

- Gitt Norges Banks nåværende analyse, ville det i så fall være nok til å flytte første renteheving fra sommeren neste år til starten av året neste år.

Samtidig er det ikke gitt at dette vil bli resultatet.

- Dersom Norges Bank nå skulle lage en ny rentebane med lavere bankmarginger, kan det derfor hende, gitt situasjonen i norsk økonomi at de ikke ville trukket styringsrentebanen opp like mye som den isolerte effekten skulle tilsi, skriver Due-Andersen.

Vil ha lavere rente
Denne uken ble det også klart at at det ble enighet mellom Fellesforbundet og Norsk Industri i det såkalte frontfaget.

Den totale rammen her anslås til en lønnsøkning på 3,3 prosent, men med tillegg kan den totale lønnsdannelsen ende i underkant av fire prosent.

- Det vil forverre vår kostnadsmessige konkurranseevne ytterligere. Dermed blir det enda mindre handlefrihet i lønnssettingen neste år - forutsatt en stabil kronekurs, sier Jan Ludvig Andreassen, sjeføkonom hos Eika, til Nettavisen NA24.

Klikk på bildet for å forstørre.

Jan Ludvig Andreassen vil ha lavere rente. Foto: (Terra)


Han peker på at dette bør gi en lavere rente.

- Det gir grunn til å nedjustere rentebanen - all den tid lønnsveksten er for svak til å holde inflasjonen nær målet, eller opprettholde dagens veksttakt i kredittmarkedene.

Les mer: - Dette bør gi rentekutt

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.