NA24.no

(AFP/Scanpix)

Renten biter

For første gang på flere år begynner renten å svi.

(NA24-KOMMENTAR): Torsdag ble en helrød børsdag. Oslo Børs falt 0,8 prosent. Vanligvis svinger Oslo-børsen mye, men nå bidrar nok høy oljepris til å gi støtte her. I USA var fallet rundt halvannen prosent.. Stockholms-børsen endt ned nær 4 prosent etter å ha vært stengt på den svenske nasjonaldagen onsdag.

Fokus er på renteoppgang. Flere sentralbanker har de siste dagene øket sine styringsrenter, som kontrollerer de korte eller flytende rentene. Samtidig har renten på lån med lang rentebinding steget markant i markedet.

Renten på amerikanske tiårige statsobligasjoner steg torsdag til 5,10 prosent. Det er første gang siden i fjor sommer denne renten passerte 5 prosent. I Norge er tilsvarende rente 5,16 prosent, det høyeste på flere år.

Bortskjemt med lav rente
I et lengre perspektiv er ikke rentenivået høyt, heller moderat. Men de siste par årenes gradvise renteoppgang kommer etter noen år med uvanlig lave renter. Disse billige pengene har bidratt til å løfte både boligpriser og aksjekurser, og inntil nylig har ikke renteoppgangen har hatt særlig effekt.

Nå kan det se ut som rentenivået og forventningene til den videre renteutviklingen er blitt slik at det begynner å merkes.

Tar penger av bordet
I finansmiljøet vil det si at forvaltere som sitter med pene aksjegevinster i økende grad kan komme til å ta litt penger ut av aksjer og si seg fornøyd med garantert avkastning på over 5 prosent i sikre statsobligasjoner.

I boligmarkedet har man allerede sett pusteproblemene i USA. Tradisjonelt har de fleste boliglån i USA fastrente med lang bindingstid. Men i årene med svært lav rente etter tusenårsskiftet tegnet en god del marginale lånekunder lån med mye kortere binding. Disse rentene jekkes nå opp.

I Norge har nesten alle flytende boligrente, som i stor grad styres av sentralbankrenten, og dersom økonomene får rett i at Norges Bank i løpet av neste år vil heve styringsrenten fra dagens 4,25 prosent til rundt 6 prosent, skal det godt gjøres at det ikke merkes på boligmarkedet også her. Nordmenn har aldri hatt mer gjeld i forhold til inntekt.

Om det blir bolig- og børsfall, eller bare utflating, det vet ingen. Det kommer både an på hvor mye mer rentene stiger, og hvordan bedriftenes og husholdningens inntekter utvikler seg.

Men det vil uansett merkes at årene med «gratis» penger etter alt å dømme er over.

Are Slettaner tidligere leder for TV 2 Nettavisens økonomiseksjon, ansvarlig redaktør i iMarkedet.no og redaktør i Finansavisen. Han jobber nå for NA24 fra Houston, USA, og skriver blant annet daglige kommentarartikler. Her kan du lese de siste kommentarene:

De fæle økonomene
Nei til sosialistfilter
Forbuds-Giske mot strømmen
Hvor skal rekordbørsen?
Sverige vil fjerne landbruksstøtten
Bør Gjedrem bremses?
Pengeflom til u-land
En «avskyelig» forretningsmodell
Ti tapte år for SAS
Snille FN, slemme Verdensbanken

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere