*Nettavisen* Økonomi.

Renten faller videre

Pengemarkedsrenten i Norge kryper nedover.

11.11.08 14:20

Den norske tremåneders pengemarkedsrenten svekkes videre.

NA24 - din næringslivsavis

Fallende markedsrenter
Tirsdag ble tremåneders Nibor, som er renten bankene krever for å låne fra hverandre, fikset til 6,11 prosent. Det er 26 basispunkter ned fra mandag, og det laveste nivået siden mars i år.

Stresset i kredittmarkedene gjorde at tremånedersrenten nådde sitt høyeste nivå på hele 7,91 prosent 1. oktober, viser slutningen gjort den dagen.

Norges Bank kuttet kuttet styringsrenten med 100 basispunkter til 4,75 prosent i løpet av oktober. I de to siste ukene har pengemarkedsrenten sakte, men sikkert begynt å svekke seg. Norske pengemarkedsrenter ligger nå 136 basispunkter over styringsrenten, fortsatt et godt stykke over det normale påslaget.

I tillegg til rentekutt har Norges Bank i de siste ukene tilbudt milliarder av ekstra likviditet i dollar og valuta til bankene i et forsøk på å få opp likviditeten mellom bankene.

Faller internasjonalt
Internasjonalt peker også pengemarkedsrenten ned. For 22. gang på rad har Libor (London interbank offered rate) falt, og tirsdagens slutning viser et fall på 6 basispunkter til 2,18 prosent. Dette er det laveste nivået siden 29. oktober 2004, ifølge British Bankers Association.

- Mindre stress i pengemarkedsrenten i USA og Europa har betydning for resten av verden. Statlige overtagelser av banker og lånegarantier bidrar til at tilliten gradvis blir bedre, sier investeringsstrateg Darius Kowalczyk i CFC Seymour i Hongkong til Bloomberg News.

Sentralbankene har sørget for en bred tilgang av dollar til bankene. Gjennom koordinerte tiltak har dette medført at den dollarbaserte Libor-renten har kommet seg betydelig ned. Klare rentekutt i USA, Europa og Asia har også bidratt til rentefallet. I forrige uke kuttet sentralbanken i Storbritannia styringsrenten med hele 1,5 prosentpoeng og Den europeiske sentralbanken med 0,50 prosentpoeng.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.