*Nettavisen* Økonomi.

Renten i Norge har aldri vært lavere

Ingen andre sentralbanksjefer enn Øystein Olsen har sett Norge få låne penger til så lav rente. Foto: Terje Pedersen (NTB scanpix)

Kredittsjef i storbank himler med øynene.

02.12.14 13:32

Nå er det satt en ny historisk rekord i det norske rentemarkedet.

Aldri har penger vært billigere.

- Det har faktisk aldri vært lavere rente i Norge enn hva det er nå, sier en litt overrasket Pål Ringholm, kredittsjef hos Swedbank, til Nettavisen.

Renten på obligasjoner med ti års løpetid er på 1,8 prosent. I månedene april, mai og juni 1949 var det også rekordlav rente.

- Men dagens nivå er fem basispunkter lavere, sier Ringholm.

Derfor har det skjedd
Norges Bank har tirsdag formiddag solgt obligasjoner verdt to milliarder med syv års løpetid. Renten på disse ble fikset til 1,57 prosent. Til sammenligning var den på 2,5 prosent den 29. april.

Renten her hjemme er historisk lav, men ute er den enda lavere.

- Det som veier tungt er at markedet tror at Mario Draghi, sjefen i Den europeiske sentralbanken, til neste år skal kjøpe europeiske statsobligasjoner.

Klikk på bildet for å forstørre.

Pål Ringholm ser at renten aldri har vært lavere. Selv ikke i noen måneder i 1949. Foto: (First Securities)

Dersom Draghi gjør dette følger han etter sine kolleger i USA og Japan, som har hamstret statsgjeld til den store gullmedaljen.

Når sentralbankene kjøper opp mesteparten av det som er av gjeld så raser renten, da renter og pris beveger seg motsatt vei.

- Dette er en boble
Ringholm er imidlertid klar på at han tror vi snakker om en renteboble.

- Du har et land som heter Frankrike, som har funnet det hensiktsmessig å kjøre med underskudd hvert eneste år siden 1974, og selv det var knapt. Allikevel så har de en rente på 0,9 prosent for obligasjoner med ti års løpetid.

- Ville du lånt penger til Frankrike?

- Haha. Nei, jeg hadde ikke vært inne på tanken. Skal jeg låne ut penger til noen som ikke har hatt overskudd siden 1974 og få en prosent?

Tilstanden er så spesiell at det betales for å få lånt bort penger.

- Så har du Tyskland, der renten ikke har vært lavere siden Bismarck konsoliderte det i 1871. Dersom du låner ut penger til Tyskland i tre år og sitter til forfall så kan jeg garantere deg negativ rente på -0,02 prosent.

- Dette er, og ser ut, som en boble, men den kan vare en stund. Så skal man binde renten så skal man binde den for en lang periode, sier Ringholm.


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag