NA24.no

Renten øker raskere

Sist oppdatert:
Sjeføkonomer endrer sine anslag for når rentetoppen kommer.

Flere økonomer justerer anslagene for når Norges Bank når rentetoppen, og tror den kommer raskere.

NA24 - din næringslivsavis

Etter å ha fordøyd forrige ukes renteheving og redegjørelse fra Norges Bank er ikke Handelsbankens økonomer skråsikre på om det kommer en revidering av rentebanen i Norges Banks «Pengepolitisk Rappport» i slutten av juni.

Ikke skråsikre
- Det som har gjort oss litt usikre er hvilket standpunkt Norges Bank kommer til å ta til de fundamentale forholdene i norsk økonomi. Vi fikk inntrykk av at Norges Bank erkjenner at inflasjonen er på vei opp, sier makroøkonom Shakeb Syed i Handelsbanken til NA24.

Han viser til at Norges Bank har et inflasjonsmål å holde seg til. Enten vurderer de det dit hen at inflasjonen er på vei opp, og at de derfor må være føre var og heve renten. Alternativ B er å vente på enda klarere indikasjoner på at inflasjonen nærmer seg målet. Om så er tilfelle vil ferske inflasjonstall neste uke bli vektet.

- Men sannsynligheten for at de hever rentebanen er fortsatt over 50 prosent, sier Syed til NA24.

Rentetopp om ett år
Syed tror en heving av renten i juni er omtrent en «done deal», og viser til at dette er implisert i rentebanen fra mars.

Deretter venter økonomene i Handelsbanken på en pause i rentesettingen i august, og deretter tre rentehevinger til en styringsrente ved årsskiftet på 5,25 prosent.

Rentetoppen på 5,75 prosent nås med to rentehevinger i løpet av første halvdel i 2008, tror Handelsbanken.

- Men det er en betydelig oppsiderisiko for at vi havner på seks prosent, sier Syed til NA24.

- Seks prosent
Mandag justerte Danske Bank sitt syn på utviklingen i det norske rentebildet.

Banken ser nå styringsrenten på 6,0 prosent om ett år. Det betyr normalt at du kan forvente en utlånsrente til bolig på om lag 7 prosent. Danske Bank så tidligere for seg en rentetopp på 5,5 prosent i 2008, men nå ser man en styringsrente på 6,0 prosent om ett år. Det vil være toppen for denne gang.

Årsaken til oppjusteringen av renteprognosene er et stramt, norsk arbeidsmarked nær overoppheting. I tillegg kommer høyere kjerneinflasjon, sterk privat og offentlig forbruk samt en sterkere verdensøkonomi, ifølge Reuters.

I analysen kommer det også frem at Danske Bank tror Norges Bank, i forbindelse med årets andre Pengepolitiske Rapport, vil heve rentebanen med 25 basispunkter 27. juni.

- Fire rentehopp til i år
Nordea Markets har også oppjustert sine anslag i kjølvannet av forrige ukes sterke nøkkeltall for den norske økonomien.

- Etter forrige ukes høye lønnsveksttall for første kvartal og sterke fall i registrert ledighet i mai har vi oppjustert våre renteanslag for Norge. Tidligere ventet vi to renteøkninger til høsten, etter den «alle» venter i juni. Nå tror vi Norges Bank vil heve renten tre ganger til høsten, skrev Nordeas sjeføkonom Steinar Juel i sin morgenrapport mandag.

Det betyr at Norges Banks styringsrente vil ha nådd 5,25 prosent ved årsskiftet. Nordea venter ytterligere to renteøkninger i 2008, en i mars og en i slutten av juni. Da vil styringsrenten ha nådd 5,75 prosent.

«Pengepolitisk rapport» og neste rentemøte kommer 27. juni.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere