Renten kuttes hardt

Norges Bank kutter videre i styringsrenten. Se sentralbanksjefens pressekonferanse direkte her.

29.10.08 15:43

Norges Bank bestemte på onsdagens rentemøte å redusere styringsrenten med 0,50 prosentpoeng til 4,75 prosent.

NA24 - din næringslivsavis

Det skjer bare to uker etter det ekstraordinære rentemøtet da Norges Bank kuttet styringsrenten med 0,50 prosentpoeng. Da var det første gang siden 11. mars 2004 at den norske styringsrenten ble kuttet.

Les også: Norges Bank varsler lav rente lenge

- Raskt og markert
Årsaken er at krisen i de internasjonale finansmarkedene har blitt dypere og vil få større virkninger på norsk økonomi enn det Norges Bank tidligere har antatt.

Les mer: - Kan kutte mer

- Virkningene av finanskrisen vil mest sannsynlig bli større enn det kunne se ut til for bare kort tid siden. Avmattingen i norsk økonomi ser ut til å komme raskt og bli markert, sier sentralbanksjef Svein Gjedrem i en uttalelse.

Følg pressekonferansen fra rentemøtet direkte her fra klokken 14:43. Artikkelen fortsetter under videovinduet.

270451

- Viser alvoret
- Nå er styringsrenten slashet med hele 1 prosentpoeng bare på to uker, og viser alvoret som vi står overfor i disse dager, sier porteføljeforvalter Olav Chen i Storebrand Kapitalforvaltning til NA24.

Han legger til at nedjusteringen av rentebanen ikke var så mye som markedsaktørene trodde og priset inn.

Ifølge Norges Bank rentebane skal det kuttes ned til litt under 4 prosent i løpet av neste år, fra 4,75 prosent i dag. Norges Banks anslag for den økonomiske situasjonen i forrige rapport i juni tilsa en styringsrente i intervallet 5,25 – 6,25 prosent . Nå er prognosen redusert.

Foto: Tv 2- Hovedstyrets strategi er at styringsrenten bør ligge i intervallet 4 – 5 prosent i perioden fram til neste rapport legges fram 25. mars 2009, med mindre norsk økonomi blir utsatt for nye store forstyrrelser, skriver Norges Bank.

- Altså vil vi ikke se kutt av slik hastighet og hyppighet som vi har hatt den siste måneden. Videre ser de ikke rentebunnen så mye lengre ned, men rundt 3,75 prosent i 2010. Dette er langtfra 1,75 prosent som de kom ned på 2004. Den gang falt inflasjonen dramatisk, sier Chen.

- Kronekursen er også ventet av Norges Bank å styrke seg. Hvis ikke det skjer, vil de ikke kutte renten så mye. De vil derfor følge utviklingen i kronekursen nøye fremover, avslutter Chen.

- Uvanlig stor sikkerhet
Norges Bank skriver at det nå er uvanlig stor usikkerhet om den økonomiske utviklingen fremover.

- Det er vanskelig å si noe om sannsynligheter for ulike utfall. I slike beslutningssituasjoner kan det være riktig å iverksette tiltak som kan dempe usikkerheten og demme opp for et særlig ugunstig utfall for økonomien. Det tilsier nå en mer aktiv pengepolitikk enn vanlig, både i rentesettingen og gjennom likviditetspolitiske tiltak.

- Utlånsrentene må også ned
Finansminister Kristin Halvorsen mener forutsetningen nå er at bankene følger etter Norges Bank.

- Rentereduksjonen vil lette situasjonen for bedrifter og husholdninger med gjeld, og bidra til å stimulere aktiviteten i økonomien. Det forutsetter imidlertid at bankenes utlånsrenter også følger med ned, sier Halvorsen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Økonomi

Annonsebilag