*Nettavisen* Økonomi.

Renten mot 1-tallet

Foto: Montasje (TV 2 Interaktiv)

Pengemarkedsrenten fortsetter å falle.

22.05.09 14:01

Pengemarkedsrenten faller kraftig fredag. Tremåneders Nibor faller ni basispunkter, eller 0,09 prosentpoeng, til 2,24 prosent.

NA24 - din næringslivsavis

Dermed er påslaget på styringsrenten ikke høyere enn 0,74 prosentpoeng. Norges Bank kuttet styringsrenten til 1,50 prosent onsdag 6.mai.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

Fallet i pengemarkedsrenten kommer etter at renten hoppet litt opp onsdag, men samtidig føyer fallet seg inn i en langvarig trend. Ved nyttår lå Nibor rundt 4 prosent, og dermed har renten falt mer i pengemarkedet enn det Norges Bank har kuttet. Svein Gjedrem har nøyd seg med å kutte 1,5 prosentpoeng, mens Nibor har falt nær 1,8 prosentpoeng.

Etter det siste rentekuttet har Nibor falt knappe 0,3 prosentpoeng.

Ingen av bankene i Norge har sålangt vist tegn til å sette ned renten som en følge av fallet i pengemarkedsrenten, til tross for at dette var et hyppig brukt argument da bankene satte opp renten i fjor høst.

Mer villige banker
Også Libor-renten, London Interbank Offered Rate, har opplevd kraftig fall og har den siste uken opplevd sitt største fall i år. Det er dermed tydelige signal på at bankene er mer villige til å låne penger og yte kreditt. TED-spreaden i USA, som er forskjellen på hva banker må ut med i rentekostnader og hva den amerikanske staten må ut med, har falt sammen og gir det samme signalet.

Bloomberg News melder fredag at TED-spreaden er det laveste siden august 2007 med 49 basispunkter. Dermed nærmer den seg nivåene for da kredittkrisen startet.

Hovedårsaken er at banker og finansinstitusjoner verden over har fått hundrevis av milliarder dollar sprøytet inn nettopp for å låne ut penger, som igjen man ønsker skal sprøytes inn i næringslivet.

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.