NA24.no

Renten påvirkes av lav julehandel

(Scanpix)
Sist oppdatert:
Norske forbrukere brukte mindre penger enn ventet under årets julehandel. Det kan skyve det ventede renethoppet enda lenger frem i tid.

Ferske tall fra Statistisk sentralbyrå viser at nordmenn brukte mindre penger enn ventet under årets julehandel. Sammenlignet med desember 2004 steg omsetningen i norske detaljhandelsbedrifter kun med 2,2 prosent i desember.

Sesongjustert sank omsetningsvolumet med 0,3 prosent. Ifølge TDN Finans var det i markedet ventet en stigning på 0,8 prosent.

Tallene viser at pengene ikke satt så løst i desember som markedet ventet. Veksten i desember ligger faktisk under veksten for resten av året.

Overrasket over tallene
En av mange som bommet på detaljhandelen var Nordea Reserach. I mandagens morgenrapport skriver Nordea at «de store kjøpesentrene kunne melde om en vekst på hele 8,8 prosent» og argumenter for en vekst i detaljhandelen i desember på 0,9 prosent. Slik ble det ikke.

- Vi er for så vidt overrasket. Vi hadde fått signaler om kraftig vekst fra de store kjøpesentrene. Vi vet at de ikke representerer hele bransjen, men vi hadde regnet opp rundt én prosent. Det slo ikke til, sier senioranalytiker Erik Bruce i Nordea til TV 2 Nettavisen.

Han er skeptisk til tallene fra Statistisk sentralbyrå.

- Jeg synes det er rart at matvarekonsumet skal falle i Norge når du regner i volum, sier Bruce.

Påvirker renten
Han mener detaljtallene er med på å øke usikkerheten rundt renten.

- Dette er et av de tallene som Norges Bank følger nøye, og det øker sjansen for at Norges Bank tar det med ro når det gjelder heving av renten, sier Bruce og legger til at ukens arbeidsledighetstall er enda viktigere.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere