NA24.no

Renten skal opp

(Paul Weaver/Nancy Bundt/Montasje)
Sist oppdatert:
I løpet av tre år har du en bankrente på 6 prosent

Onsdag avholdte Norges Bank og sentralbanksjef et nytt rentemøte. Klokken 14.00 presenterte Øystein Olsen hvorvidt den norske styringsrenten skulle heves, eller om han ønsket å avvente situasjonen. I tillegg til dette kom sentralbankens rentekomité med en rapport om renteutsiktene i Norge.

Det var den siste det knyttes mest spenning til.

Du kan følge rentebeslutningen til Norges Bank her:

Det norske rentenivået skal opp
Rentenivået i Norge skal opp, og det i en raskere takt enn tidligere forventet. Hovedgrunnen til dette er at den økonomiske utviklingen i Norge og våre handelspartnere gradvis bedrer seg. Nå venter Norges Bank at styringsrenten i Norge settes opp fra dagens to prosent til 2,25 prosent allerede i mai, mens sentralbanken tidligere opererte med et rentehopp i juni eller august. Sentralbanksjef Øystein Olsen legger videre opp til at det blir ytterligere to rentehevinger, slik at den norske styringsrenten ligger på 2,75 prosent ved utgangen av året.

Styringsrenten i Norge er renten på bankenes innskudd i Norges Bank, og den justerer altså rentenivået i Norge. Normalt ligger bankrenten ut til forbruker 1 til 1,25 prosentpoeng over styringsrenten. Rentene i de internasjonale finansmarkedene er også med på å styre bankrenten til kundene.

Ser vi enda lenger frem i tid, så venter Norges Bank at den norske styringsrenten vil ligge på 5 prosent ved utgangen av 2014. Dermed vil bankrenten ut til kundene komme over 6 prosents nivået i løpet av de drøyt tre neste årene, hvis prognosemakerne til Norges Bank får rett.

«Norges Bank varsler nå at renten vil bli hevet i mai eller juni, og neste gang i oktober, desember og januar, hver gang med 25 basispunkter. I forhold til den gamle banen er dette en liten oppjustering av rentene i år, men vesentlig mer utover i 2012 og 2013. I gjennomsnitt er rentebanen justert opp med 4 basispunkter. i 2011, 29 basispunkter. i 2012 og 44 basispunkter i 2013», heter det i en melding.

Øker ikke renten
Olsen valgte å ikke sette opp styringrenten i denne omgangen på rentemøtet onsdag . Det betyr at rentenivået til Norges Bank holdes på 2 prosent inntil videre

- Norges Banks hovedstyre besluttet i dag å holde styringsrenten uendret på 2 prosent, heter det i redegjørelsen.

Visesentralbanksjef Jan F. Qvigstad skriver at hvis aktiviteten i økonomien eller inflasjonen øke mer enn ventet, kan det bli en mer markert oppgang i renten enn det man ser nå. Skulle veksten i verdensøkonomien avta vesentlig, uroen ute forsterkes eller kronen fortsette å styrke seg, kan økningen i renten bli skjøvet ut i tid, mener Qvigstad.

I onsdagens morgenrapport til Handelsbanken skriver de at de ventet et rentehopp i juni, eller muligens i mai.

- Konkret tror vi den nye banen vil bli konsistent med en 25 bp (0,25 prosentpoeng red. anm.) hevning i juni (muligens med en viss sannsynlighet for en hevning i mai) samt to hevninger til i løpet av dette året, skriver Handelsbanken-økonom Shakeb Syed i sin rapport til kundene.

Også DnB Nor Markets ventetat renten skulle økes kjappere enn tidligere forutsatt.

- Vi venter at renten holdes uendret, men at rentebanen heves noe, slik at den indikerer at første heving enten kommer i mai eller i juni. Høyere renter og sterkere konjunkturer ute trekker opp, mens en sterkere krone tilsier fortsatt lave renter, heter det i storbankens morgenrapport.

Problemene i Japan har gjort det vanskeligere å forutsi hvordan utviklingen i norsk økonomi vil utvikle seg. En oljetung norsk økonomi har sett at oljeprisen har steget raskt på libyakonflikten, og falt raskt på tsunamikrisen i Japan. Dette vanskeliggjør beslutningsprosessen for prognosemakerne til Norges bank.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere