NA24.no

Renten stiger igjen

(Montasje)
Sist oppdatert:
Men det vil ikke vare lenge, skal vi tro ekspertene.

Til neste år er det ventet at renten vil svekke seg markant. Dette gjelder både pengemarkedsrenten og styringsrenten. Mandag stiger derimot renten.

NA24 - din næringslivsavis

Pengemarkedsrenten har igjen sneket seg over 4 prosent. Tre måneders Nibor steg 15 basispunkter mandag. Det viser slutningen som nå er klar. Nå ligger pengemarkedsrenten på 4,02 prosent, og har etter en umiddelbar reaksjon ned etter rentekuttet fra Norges Bank tatt seg noe opp igjen.

Følg valuta og renter på børssidene til NA24.

Historiske rentekutt
I forrige uke kuttet Norges Bank styringsrenten med 1,75 prosentpoeng. Kuttet var langt større enn hva markedet hadde ventet. I forkant av rentemøtet var flere fremstående økonomer ute i mediene og anbefalte sentralbanksjef Svein Gjedrem og resten av hovedstyret i Norges Bank å ta et betydelig kutt.

Les mer: Rentesjokket

Selv om enkelte mente at styringsrenten burde kuttes med 2 prosentpoeng, var det de færreste som satset på at det ville skje. Forventningene tilsa at økonomene trodde mest på et kutt på 1 prosentpoeng.

Den amerikanske sentralbanken reduserte også rentenivået i forrige uke. For å motvirke at det økonomiske tilbakeslaget skal bli langvarig og for dyp så reduserte Federal Reserve styringsrenten til å ligge i intervallet mellom 0 og 0,25 prosent. I forkant av beslutningen lå renten på 1 prosent, og de fleste hadde regnet med et kutt på 0,5 prosentpoeng til 0,5 prosent.

Spår lavere rente
DnB Nor Markets har publisert sin månedlige revisjon for prognosene for renter og valuta. Blant annet venter de at pengemarkedsrenten skal videre ned til neste år. I mars venter de at pengemarkedsrenten vil ligge rundt 2,86 prosent, og at den vil falle videre til 2,50 prosent i juni. Om ett år er pengemarkedsrenten her i Norge forventet å falle til 2,30 prosent.

Dette er knyttet sterkt opp mot forventningene til styringsrenten. DnB Nor Markets tror at Norges Bank vil kutte renten kraftig allerede i årets andre måned.

- Vi har hatt vår månedlige revisjon av rente- og valutaprognosene. Etter at Norges Bank overrasket med et stort kutt forrige uke, tror vi renten blir senket videre til 2 prosent allerede i februar. Innen juni tror vi renten har kommet ned i 1,5 prosent - enda lavere enn det som legges til grunn i sentralbankens nye rentebane. Begrunnelsen er at våre prognoser for internasjonal økonomi er svakere enn det Norges Bank legger til grunn, skriver meglerhuset i en sin morgenrapport.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere