*Nettavisen* Økonomi.

Rentene spilte ut børsen

Smittsom rentefrykt bidro til at Oslo Børs falt for fjerde dag på rad.

07.06.07 17:01

Kurven på Oslo Børs gikk som en trapp nedover. Dermed ha børsen falt alle dagene denne uken.

NA24 - din næringslivsavis

For andre dag på rad økte markedsrentene i USA og det la et press på børsene rundt om i verden. Det var også tilfelle ved Oslo Børs. Fra en oppløftende start overtok pessimistene og de sendte børsen nedover. Oljeprisen pekte også etter hvert nedover og det fikk markedet til å reagere.

Oljen sviktet
Mot slutten tikket oljeprisen oppover igjen og dro med seg børsen. Likevel måtte investorene ta til takke med en nedgang på 0,79 prosent til 485,41 poeng.

Fokuset de siste dagene har vært de lange rentene i USA. Drevet av renteoppgang i flere land sendte markedet renten på de tiårige obligasjonene i USA til over 5 prosent torsdag. Dette er dårlig nytt for aksjemarkedet siden obligasjoner dermed blir et langt mer attraktivt investeringsobjekt for spekulanter.

Oljeprisen fikk seg en oppsving mot slutten av børsdagen kontraktene på et fat nordsjøolje med levering i juli lå på 71,34 dollar ved råvarebørsen i London. Rapporter om tyrkiske styrker på jakt etter kurdiske separatist grupper i Nord-Irak, syklon i Oman og nedgang ved raffineriutnyttelsen i USA sender oljen opp.

Statoil og Norsk Hydro var som vanlig de mest omsatte aksjene på børsen. Aksjene til fusjonskameratene steg henholdsvis 0,30 prosent til 166 kroner og 0,12 prosent til 215 kroner.

DNO og Altinex endte begge uendret etter å ha vært i positivt terreng tidligere på dagen.

Telenor med søksmål
Telenor falt 2,40 prosent til 111,75 kroner. Selskapet opplyser at de tar ut et søksmål mot hovedrivalen Alfa Group i forbindelse med sistenevntes kjøp av aksjer i Vimpelcom. Bygget på beskyldninger om brudd på børsloven og innsidehandel ber Telenor nå domstolene i USA om å beskytte interessene i Vimpelcom. Telenor åpner nå for å splitte opp og dele eiendelene i selskapene der de har felles eierskap med Alfa Group.

Orkla var blant de svakeste storvekterne på børsen torsdag. Aksjen falt 2,88 prosent til 101 kroner. De var ingen selskapsspesifikke nyheter knyttet til Orkla, men aksjen falt etter å ha gått mye den siste tiden. Siden nyttår har Orkla-kursen steget nærmere 43 prosent. Meglerhuset Morgan Stanley var den ivrigste på salgssiden og sto bak 56 prosent av nettosalgene.

John Fredriksens rederiet fikk også en tung dag på børsen. Tankrederiet Frontline bekrefter at de har solgt seg ut av det utskilte selskapet Sea Production og innkasserer en gevinst på 31,8 millioner dollar. Det var riktignok ikke dette alene som fikk markedet til å reagere. Tankratene ble noe svakere og det bidro til at markedet sendte aksjekursen ned 3,01 prosent til 257,50 kroner.

Tørrbulkrederiet Golden Ocean Group falt 4,12 prosent til 16,30 kroner. Tørrbulkratene er på full rettrett og Baltic Dry-indeksen falt 1,85 prosent til 5.877 poeng, melder Reuters. Dermed har bulkratene falt rundt 12,1 prosent fra toppen på 6.688 poeng midten i mai.

Selv om mange av aksjene var blytunge fantes det noen lyspunkter. Simtronics meldte om en avtale verdt 22 millioner kroner og gjelder levering av deteksjonsutstyr til EDF i Frankrike. Aksjen steg 15,06 prosent til 3,59 kroner.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.