*Nettavisen* Økonomi.

Rentenerver på Wall Street

Wall Street, New York Stock Exchange, NYSE, USA-børsen, børs, børsen Foto: Roy Kvatningen (Mediehuset Nettavisen)

USA-børsene rett ned.

07.09.15 14:47

Amerikanske børser lå an til å følge med Europa rett ned fredag, mens investorene fordøyer nye jobbtall.

I åpningshandelen er Dow Jones-indeksen ned 1,3 prosent, S&P 500 faller 1,2 prosent og Nasdaq faller 1,1 prosent.

Med en mulig renteøkning på trappene i USA i år, følges temperaturen i verdens største økonomi med argusøyne, og renteusikkerheten tynger markedet, påpeker enkelte.

- Dette er første gang markedet har sett på et Fed-møte og virkelig ikke har noen anelse om hva Fed kommer til å gjøre. Akkurat nå er det en generell usikkerhet og det henger over markedet, sier aksjetrader Mark Kepner i Themis Trading til Bloomberg.

- Vi fikk ingen klare signaler
Fredagens arbeidsmarkedsrapport fra det amerikanske arbeidsdepartementet, den siste av sitt slag før Federal Reserves neste rentemøte, viser at det ble skapt 173.000 nye arbeidsplasser utenom jordbruket i august, mot 245.000 i juli.

Det er lavere enn økonomene hadde ventet. Ifølge en undersøkelse fra Bloomberg var det ventet at tallene, også kjent som månedens viktigste, ville vise en jobbvekst på 220.000.

Samtidig viser en separat undersøkelse at arbeidsledighetsraten falt til 5,1 prosent fra 5,3 prosent. Det er den laveste ledigheten siden april 2008, ifølge Marketwatch.

- Det var litt svakt når det gjelder veksten i sysselsettingen denne måneden. Men, det er ofte slik at august-tallene blir oppjustert. I tillegg ble jobbveksten de forrige månedene oppjustert. Lønningene steg også med 0,3 prosent mot ventet 0,2 prosent og ledigheten falt. I sum var det nøytralt, sier sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea.

Mens sentralbankene i Europa og Japan gir gass, har Federal Reserve signalisert at den første renteøkningen siden før finanskrisen nærmer seg.

- Vi fikk ingen klare signaler her. Hvis det ikke hadde vært for markedsuroen og usikkerheten rundt den så hadde det ikke vært noen grunn til å endre politikk og jeg ville trodd på september-økning. Men etter den siste uroen, og med en forsiktig sentralbank, så tror jeg de vil vente, sier Bruce, som tror renteøkningen kommer i desember.

Likevel solid
DNB Markets mener rapporten var på den svake siden hva angår sysselsettingen, men mener den likevel bekrefter en solid utvikling i arbeidsmarkedet.

- Bedringen de to siste månedene bør være tilstrekkelig til at Fed nå anser arbeidsmarkedet som solid nok til å heve renten, vurderer DNB Markets-økonom Knut A. Magnussen i en kommentar. Han tror på en renteøkning i september.

Ifølge Bloomberg har jobbveksten i snitt vært på 211.000 per måned i år, før dagens tallslipp, ned fra 260.000 i fjor, som var det beste året siden 1999.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.