*Nettavisen* Økonomi.

Rentenerver senker USA-børsene

Mens spenningen stiger før neste ukes viktige rentemøte i den amerikanske sentralbanken, peker pilene nedover på USA-børsene fredag.

Mens spenningen stiger før neste ukes viktige rentemøte i den amerikanske sentralbanken, peker pilene nedover på USA-børsene fredag. Foto: Roy Kvatningen (Mediehuset Nettavisen)

Spenningen stiger før viktig rentemøte.

11.09.15 16:34

Mens spenningen stiger før neste ukes viktige rentemøte i den amerikanske sentralbanken, pekte pilene mot en rød start på USA-børsene fredag.

I åpnngshandelen er Dow Jones-indeksen ned 0,34 prosent, S&P 500 faller 0,38 prosent og Nasdaq er ned 0,41 prosent.

Fokus på den mulige renteøkningen i USA i år, den første fra Federal Reserve siden 2006, har vært en tilbakevende kilde til nervøsitet i aksjemarkedene.

- Det er normalt å ha volatile markeder foran en så viktig avgjørelse fra Fed, sier strateg Ralf Zimmermann i Bankhaus Lampe til Bloomberg.

Fed har selv signalisert at en økning nærmer seg, og første mulighet er etter rentemøtet som avsluttes torsdag i neste uke.

I rentemarkedet prises det ifølge Bloomberg inn en sannsynlighet på 28 prosent for en heving i neste uke, ned fra tidligere 48 prosent.

- Vi tar veldig liten risiko før møtet, sier porteføljeforvalter Guy Dunham i Baring Asset Management til The Wall Street Journal.

I andre markeder faller prisen på den amerikanske lettoljen (WTI) 2,6 prosent til 44,7 dollar per fat.

Goldman kutter oljeprognoser
Etter oljeprisfallet gjennom sommeren har analytikerstanden svingt kniven over prognosene.

Nå kutter storbanken Goldman Sachs i oljeprisanslagene, og advarer om at oljeprisen kan falle helt ned til 20 dollar fatet.

- Det er enda mer overproduksjon i oljemarkedet enn vi hadde ventet og vi anslår nå at dette overskuddet vil vedvare i 2016 på ytterligere produksjonsvekst i OPEC, motstandsdyktig produksjon utenfor OPEC og tregere etterspørselsvekst, med risiko for enda svakere etterspørsel gitt Kinas nedbremsing og de negative ringvirkningene på fremvoksende markeder, skriver Goldman-analytikerne i en analyse, gjengitt av Financial Times.

Banken venter at prisen på den amerikanske lettoljen (WTI) vil være 38 dollar per fat om en måned, ned fra den tidligere prognosen på 45 dollar. Om ett år ventes en oljepris på 45 dollar fatet, mot tidligere 60 dollar.

Goldman ser en risiko for at oljeprisen kan falle mer enn anslått. Selv om det ikke er hovedscenarioet, har sannsynligheten økt for at oljeprisen faller ned mot 20 dollar, advarer banken.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.