*Nettavisen* Økonomi.

Rentenerver senket børsen

Skuffende tall fra USA hjalp ikke på stemningen i Oslo.

30.01.08 17:31

Nervøsiteten rådet på Oslo Børs onsdag. Drevet av svak vekst i den amerikanske økonomien ble børsen sendt ned 0,35 prosent til 407,77 poeng.

NA24 - din næringslivsavis

Veksten i USA viser klare svakhetstegn. Drevet av et elendig boligmarked har den amerikanske økonomien bremset helt opp. De første beregningene viser at vekstmålet bruttonasjonalprodukt hadde en økning på 0,6 prosent i fjerde kvartal. Det er en markant nedgang fra 4,9 prosent i tredje kvartal. Forventningene blant økonomene lå på en BNP-vekst på 1,2 prosent.

For hele 2007 viser økonomien en vekst på 2,2 prosent. Det er den laveste veksttakten siden 2002 da BNP-veksten var på 1,6 prosent. Til sammenligning lå snittveksten i den amerikanske økonomien på 2,9 prosent i 2006.

Den lave veksttakten støtter langt på vei teorien om at USA er i ferd med å tre inn i en lengre nedgangsperiode. Enkelte økonomer hevder at den amerikanske økonomien allerede er inne i en resesjon, men dette får man ikke svar på før om en god stund.

Spent på rentemøte
For å hindre at USA går på en økonomisk smell, har mange satt sin lit til den amerikanske sentralbanken, Federal Reserve. I forrige uke kuttet sentralbanken renten overraskende med 0,75 prosentpoeng i et tiltak for å redde økonomien fra en varig nedgangsperiode. Nå håper markedet på nye kutt. Forventningene er et kutt på 0,50 prosentpoeng, men fasiten foreligger først senere onsdag kveld.

Vel så viktig som selve kuttet er signalene som kommer fra Fed. Siden markedet mer eller mindre har priset inn et rentekutt, kan hva som vil bli sagt om den videre rentebanen få stor innvirkning på stemningen. Sammen med Bush-administrasjonens stimuleringsforsøk til den amerikanske økonomien er rentekutt noe som mange håper skal få hjulene i gang igjen. Over en lengre periode har frykt for at den amerikanske økonomien skal oppleve en lengre nedgangsperiode sendt børsene rett utfor.

Anbefaler Hydro
Norsk Hydro klarer seg best blant tungvekterne mandag. Meglerhuset Goldman Sachs har oppgradert aluminiumsselskapet til kjøp. Tidligere hadde de en nøytralanbefaling til aksjen. Kursmålet er derimot kuttet til 71 kroner fra 84,50 kroner per aksje. Blant annet trekker de frem at Hydro er attraktiv i forhold sektoren etter at aksjen har underprestert så langt i år. Eksponeringen mot aluminium er dessuten en defensiv eksponering. Norsk Hydro-aksjen steg 4,38 prosent til 64,30 kroner.

Tørrbulkrederiet Golden Ocean ble sendt opp 4,81 prosent til 28,30 kroner etter at tørrbulkindeksen Baltic Dry Index steg over 5 prosent. Det gir en indikasjon på at bulkratene er på vei oppover igjen. Tankrederiet Frontline steg 2,42 prosent til 233 kroner.

Kaldt vær
Sprengkulde i Nord-Amerika er med på å sende oljeprisen opp. Et oljesandprosjekt i Canada måtte stanse produksjonen på grunn av det kalde været. Markedet er også spent på hva dagen vil bringe i USA. Investorer er svært avventende i forkant av renteavgjørelsen, og er også spent på den ukentlige oljelagerrapporten som slippes onsdag ettermiddag. Ved råvarebørsen i London stiger råoljekontraktene på «brentolje» 0,3 prosent, og omsettes til 92,30 dollar fatet idet Oslo Børs stenger.

Oljeprisøkningen gir ikke StatoilHydro nok vind i seilene til å stå imot bekymringen for amerikansk økonomi, og børslokomotivet faller 1,1 prosent til 144,1 kroner.

Langt verre går det med oljemyggen CanArgo. Dagen har vært så volatil at investorer med tunge eksponeringer muligens kan trenge et lengre spaopphold.

En vanvittig dag
Dagen begynte med ekstatiske takter etter at da det kanadiske selskapet kom med en rapport fra syrestimulering av oljebrønnen Manavi-12 som fortalte om god flytrate.

På det meste var aksjen opp vanvittige 46,5 prosent til 6,8 kroner. Investorer var i ekstase.

Gunnar Holen i CAR var raskt ute og advarte mot å ta gleden på forskudd.

- Dette gir ingen garanti for at man får opp olje, sa analytikeren til Aftenbladet Energi.

Og det var det god grunn til å gjøre. Senere kom det frem at kun 5-7 prosent av all væsken som ble pumpet opp var olje. Gassflyten var på 15.000 kubikkmeter, men det er halvparten av hva den har ligget på tidligere.

Dermed bar det utforbakke i raskt tempo, og bunnen ble nådd med en nedgang på grusomme 39,22 prosent til 2,82 kroner. På dette tidspunktet var det nok mange som angret på at de ikke hadde solgt da kursen lå 141,13 prosent høyere.

Aksjen endte med en nedgang på 15,09 prosent til 3,94 kroner.

Selskapet har ingen god forklaring på hvor det overflødig vannet kommer fra. Nå skal de teste brønnen ytterligere for å finne hvor vannet kommer inn i brønnen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag