Gå til sidens hovedinnhold

Renteøkning i Sverige

Sentralbanken i Sverige hever renten med 0,25 prosentpoeng, noe som gjør jobben lettere for Norges Bank-sjef Svein Gjedrem.

Den svenske Riksbanken hever styringsrenten til 1,75 prosent, melder di.se.

Sist renteendring i Sverige var i juni 2005, da styringsrenten ble kuttet med 0,5 prosentpoeng. Siden den gang har renten ligget på 1,5 prosent.

Bedre enn i prognosene
Årsaken til økningen er at den økonomiske veksten i Sverige er kraftigere enn hva Riksbanken hadde sett for seg. Prisveksten ventes imidlertid å utvikle seg som anslått.

I forkant hadde 12 av 13 økonomer ventet seg et rentehopp på 0,25 prosentpoeng, viser en sammenstilling fra SMI Direkt.

En renteheving i Sverige gir Norges Bank større albuerom når det kommer til videre oppgang her hjemme. Ifølge seniorøkonom Erlend Lødemel i DnB NOR Markets vil en lavere rentedifferanse mellom Norge og de viktigste handelspartnerene gjøre jobben enklere for sentralbanksjef Svein Gjedrem.

Svakere krone
- Rentedifferansen har vist seg å ha en virkning på kronekursen, og en lavere differanse fører til at kronen kan gå svakere, påpeker Lødemel overfor TV 2 Nettavisen.

Den sterke norske kronen er en av årsakene til at Norges Bank går svært rolig frem.

Men ettersom renteøkningen i Sverige var ventet, vil det ikke gi store utslag i verken rente- eller valutamarkedet. Hadde Riksbanken holdt renten uendret, ville det gitt utslag i en sterkere krone.

Reklame

NÅ: Eksklusiv motebutikk er i gang med sitt årlige salg