Rentero i Sverige

Riksbankens sjef Stefan Ingves holder styringsrenten i ro på minus 0,35 prosent.  Foto: FANNI OLIN DAHL / NTB scanpix

Riksbankens sjef Stefan Ingves holder styringsrenten i ro på minus 0,35 prosent.  Foto: FANNI OLIN DAHL / NTB scanpix Foto: Fanni Olin Dahl (NTB scanpix)

15.12.15 09:46

Sveriges Riksbank holder styringsrenten uendret på rekordlave minus 0,35 prosent.

Mens utviklingen i svensk økonomi har vært noe sterkere enn forventet er det fortsatt global usikkerhet, skriver den svenske sentralbanken i en melding.

Inflasjonen har steget siden i fjor, men for å sikre kraften i inflasjonsoppgangen må pengepolitikken fortsatt være svært ekspansiv, begrunner sentralbanken.

- Riksbankens styre har derfor besluttet å la reporenten være uforandret på -0,35 prosent.

I tillegg fortsetter kjøpene av statsobligasjoner i første halvår og Riksbanken understreker at den har beredskap til å gjøre pengepolitikken enda mer ekspansiv, også mellom de ordinære møtene.

I Sverige har lav inflasjon bidratt til at sentralbanken har tatt i bruk alle midler, deriblant såkalte kvantitative lettelser, for å få prisveksten opp.

De totale kjøpene av statsobligasjoner vil ved halvårsskiftet 2016 komme opp i 200 milliarder svenske kroner. Heving av styringsrenten kommer ifølge sentralbanken først til å skje når den underliggende inflasjonen (KPIF) har blitt stabilisert på rundt 2 prosent i første halvår 2017.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.