Renterykter redder børsene

Investorene får en pustepause i det brutale børsfallet.

22.01.08 12:49

Oslo Børs falt som en tung sten tirsdag morgen. Drevet av panikkartet handel i Asia ble det en dramatisk børsåpning. Resten av Europa fulgte med ned. Nå florerer spekulasjoner og rykter om store rentekutt fra sentralbankene, og markedet stiger igjen.

NA24 - din næringslivsavis

Ved lunsjtider er hovedindeksen på Oslo Børs opp 1,12 prosent til 383,17 poeng. Det startet langt verre. Etter få minutter stupte Oslo Børs over 6 prosent og det gikk mot en ny historisk negativ dag.

Venter rentekutt
Børsdramaet verden over har nådd finansministrene i EU. De frykter nå at en nedkjøling i USA vil slå negativt ut på veksten i Europa i langt større grad enn tidligere antatt. Signalene fra EU-ministerene skaper spekulasjoner om at det kan komme politisk press for å sette ned rentenivåene. Det er nettopp renten som trekkes frem som et mulig virkemiddel for å unngå at smellet i den amerikanske økonomien vil få så store konsekvenser som faren tilsier.

I markedet prises det i langt større grad enn tidligere et rentekutt i EU-området. Det ser man tydelig på utviklingen i valutamarkedet der dollaren styrker seg. Selv om inflasjonen og prispresset i EU er betydelig, og bekymrer sentralbanken, øker forventningene om at renten kan komme til å bli satt ned. I markedet er det allerede priset inn et større rentekutt i USA.

I tillegg til skatteletter er store rentekutt noen av virkemidlene som kan tilføre aksjemarkedet ny sårt tiltrengt likviditet.

Futureshandelen i USA har også hentet seg solid inn. I morgentimene pekte futurene til Nasdaq-indeksen og S&P 500-indeksen mot et fall på nærmere 6 prosent. Rundt klokken 12 norsk tid har situasjonen bedret seg betraktelig. De to respektive futurene er ned 0,79 prosent og 0,25 prosent, men det er fortsatt tidlig å følge disse indikatorene. Handelen har ikke kommet skikkelig i gang

Gigantene stiger
Når det gjelder selskapene er lesningen ved lunsjtider langt hyggeligere enn hva tilfellet har vært de siste dagene. Nå er blandingen mellom aksjer som stiger og aksjer som faller langt mer balansert. Tirsdag formiddag er antallet aksjer som stiger 53, mens 117 faller. Selv om det er dobbelt så mange som faller enn som stiger, har situasjonen vært langt verre de seneste børsdagene.

Blant de mest omsatte aksjene er fordelingen langt jevnere. De likvide aksjene er blant de som tar seg rasket inn, når det voldsomme salgspresset som har rådet opphører.

StatoilHydro er ned 0,22 prosent til 135,20 kroner og holder seg godt i forhold til den fallende oljeprisen. Ved råvarebørsen i London er marskontraktene på nordsjøolje ned 1,76 prosent til 85,97 dollar fatet.

REC løftes 8,20 prosent til 135,50 kroner. Aksjen er blant de som har fått mest juling i verden så langt i år. Markedsverdien er halvert, men nå tar noen tak i aksjen. Orkla får også en oppgang på 2,59 prosent til 71,40 kroner.

Yara blir sendt opp 2,54 prosent til 232,50 kroner, mens Seadrill stiger 2,19 prosent til 105 kroner.

Opptur i Europa
Ute i Europa ser det også langt mer lystig ut. DAX-indeksen i Tyskland er fortsatt i rødt og er ned 0,65 prosent. Det startet langt verre. I Paris stiger CAC 40 rundt 0,90 prosent, mens FTSE 100 er helt flat. I Ellers i Europa er det også stigende børser.

I Sverige er OMX 30-indeksen opp 2 prosent, mens børsen i Danmark er opp rundt 1 prosent.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.