Gå til sidens hovedinnhold

Rentesjefen letter på sløret

Makteliten venter spent på denne mannens tale torsdag kveld.

Torsdag kveld strømmer samfunnstoppene inn i storsalen til Norges Bank.

NA24 - din næringslivsavis

Det er klart for sentralbanksjefens historietime, det årlige ritualet hvor makteliten kommer for å høre sentralbanksjefens økonomiske perspektiver. Økonomene tror Gjedrem ser mange skjær i sjøen, og er spent på hvordan han har tenkt å styre skuten.

- Det er utenkelig at talen handler om noe annet enn det den må handle om. Det er finanskrisen, konsekvensene for økonomien, og arbeidsmarkedet både i Norge og internasjonalt, sier sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i First Securities til NA24.

TV 2 Nyhetene og NA24 gir deg talen direkte her fra klokken 18 torsdag kveld (saken fortsetter under):

287071

- Hvordan skal vi komme ut av det?
- Det viktigste vil ikke være vurderinger om hvordan vi har kommet der vi er nå. Det viktigste vil være vurderinger om hvor vi står, og hvordan vi kan komme ut av det. Det er også svært viktig med en vurdering av pengepolitikken fremover, og hva andre politikkområder må bidra med, mener Andreassen.

Han tror også at Gjedrem muligens vil komme inn på at dagens lave rentenivå ikke vil vare evig, og at man tror at rentene vil komme til et normalnivå på mellom seks og syv prosent.

- Det er viktig at vi ikke kommer i samme situasjon igjen som den vi er i nå. Men Gjedrem vil ikke si at pengepolitikken skal endres, selv om man vil hindre at rentenivået skal være så lavt i så lang tid i en oppgangskonjunktur. Han kommer aldri til å vedgå at Norges Bank har gjort feil, men man kan endre posisjon, uten at de beklager at de har tatt feil, sier First-økonomen.

- Betydelige feil
Andreassen mener at det også i Norge har blitt gjort betydelige feil i forkant av finanskrisen, ikke bare i pengepolitikken, men også der.

- Men det er ikke Gjedrems modus operandi å vedgå det. Det er greit nok, det kan han gjøre når han går av, mener sjeføkonomen.

Han mener Gjedrem kanskje også burde gått inn på en analyse for å forstå den norske konjunkturoppgangen og den påfølgende nedturen.

- Vi har fått svært høye investeringer i bedrifter og boliger. Jo lenger Gjedrem går inn på det, jo nærmere vil han gå inn på sitt eget ansvarsområde, sier Andreassen, som ikke har noen tro på at Gjedrem vil ta noen selvkritikk.

- Men han kan komme med kritikk av oss alle som ikke skjønte hvor sårbart finanssystemet var, mener Andreassen.

- Vi har ikke sett det verste
- Finanskrisen og Annus Horribilis 2008 vil helt klart bli omtalt og oppsummert, og Gjedrem vil trolig forberede alle på at det verste fortsatt er foran oss i Norge, spesielt når det gjelder arbeidsmarkedet, sier senior porteføljeforvalter Olav Chen i Storebrand Kapitalforvaltning til NA24.

Han viser til at årstalen brukes først og fremst til å trekke opp de lange økonomiske linjene.

- Hvor lenge holdes renten lav?
Han mener at for markedet vil trolig signaler om hvor lenge lavrente-regimet blir holdt fremover være viktigst.

- De fleste økonomer og markedet er skjønt enige om at renten fortsatt vil kuttes et par ganger frem mot sommeren. Spørsmålet er hvor lenge den holdes lav.

Chen tror også sentralbankens vurdering av pakkene som er blitt introdusert av regjeringen, både i forhold til stimulipakken og bankpakke II som nylig ble lagt frem blir et viktig tema.

- Om pakkene er tilstrekkelige, men spesielt om hvordan sentralbanken anser samspillet mellom pengepolitikk og finanspolitikk blir for norsk økonomi, sier forvalteren.

Når snur det?
Chen mener Gjedrems vurdering av når vi kan forvente at norsk økonomi går mot bedre tider igjen blir det sentrale emnet.

- Det viktigste - og vanskeligste - er jo når sentralbanken tror økonomien vil snu igjen, og hvor hardt rammet Norge til syvende og sist blir. De vil trolig påpeke at det er veldig stor usikkerhet rundt dette og at man ikke har opplevd tilsvarende situasjon før, og at norsk økonomi fortsatt er prisgitt hva som skjer i den globale økonomien, og legger til:

- Selv om vi relativt sett er bedre stilt enn mange andre økonomier i forhold til gode statsfinanser, vil kombinasjonen av tiltakene kun dempe , og ikke hindre, en tøff nedtur.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

Alle problemene
Seniorøkonom Erik Bruce i Nordea Markets skriver i en kommentar at det skal ikke mye fantasi til for å gjette hva som blir årets tema; problemene i finansmarkedene og de realøkonomiske problemene.

- Akkurat hva sentralbanken vil si er det verre å ha noen formening om. Men la oss bare minne om budskapet fra siste rentemøte som et utgangspunkt. Det kan se ut som det går dårligere enn ventet i internasjonal økonomi, men de heftige rentekuttene vi har bak oss tilsier isolert sett at vi nå går mer forsiktig fram for å vurdere effekten av kuttene på økonomien, skriver Bruce.

Virkemidlene
Han minner også om at sentralbanksjefens årstale er plassen for å løfte blikket.

- Både Riksbanken og Bank of England brukte i går plass på å drøfte hva sentralbanker kan gjøre når null rente ikke er nok. Kanskje bruker også Gjedrem plass på virkemidlene han har dersom ting skulle gå betydelig dårligere enn ventet. Det kan raskt lede til forventninger om at vi er på vei mot null, noe som vil kunne gi lavere forward renter og svakere krone. Det kan også være at Gjedrem snakker om hvor gunstig en svak krone er nå, noe som også kan gi bevegelser i valutamarkedet.

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Reklame

Black Week hos Ekstralys: Gjør kupp på billykter, arbeidslys og xenonsett