NA24.no

Rentesjokk

Sentralbanksjef Øystein Olsen og Norges Bank er torsdagens store snakkis.
Sentralbanksjef Øystein Olsen og Norges Bank er torsdagens store snakkis. Foto: Gorm Kallestad (NTB scanpix)
Sist oppdatert:
Sentralbanken tar alle på senga.

Sentralbanksjef Øystein Olsen har torsdag bestemt å holde styringsrenten uendret. 

– Styringsrenten ble redusert i desember for å motvirke faren for en markert nedgang i norsk økonomi som følge av en lavere oljepris. Så langt har utslagene i realøkonomien vært relativt små, og boligprisene fortsetter å stige mye. Styringsrenten holdes derfor uendret nå, sier sentralbanksjef Øystein Olsen.

Dette er helt uventet.

På forhånd ventet omtrent samtlige tallknusere at renten skulle barberes  med 0,25 prosentpoeng til 1 prosent. Noen få svaler ventet sågar et kutt på 0,5 prosentpoeng.

Det at sentralbanken ikke rører renten, når forventningene er så unormalt store knyttet til kutt, er intet mindre enn et sjokk.

- Kan bli kutt
Utviklingen i norsk økonomi har så langt vært om lag som ventet. Prisveksten er nær 2,5 prosent. Arbeidsledigheten har holdt seg stabil og vært litt lavere enn ventet. Samtidig er utsiktene fremover litt svakere enn i desember. Oljeprisen har falt videre, og aktiviteten i petroleumsnæringen kan avta mer enn tidligere antatt. Lønnsveksten i fjor ble lavere enn lagt til grunn, og det er forventninger om at lønningene også fremover øker noe mindre enn tidligere anslått. Flere sentralbanker har de siste månedene foretatt lettelser i pengepolitikken, og den ventede renteoppgangen ute er igjen skjøvet ut i tid.

– Hvis utviklingen i økonomien fremover blir om lag som anslått, er det utsikter til at styringsrenten vil bli satt ned, sier sentralbanksjef Øystein Olsen.

Her kan du se Norges Bank forklare kuttet:

Svake signaler
Stadig svakere tall fra norsk næringsliv den siste tiden og stadig lavere renter i utlandet var bakteppet for avgjørelsen.

Kronen har den siste tiden falt kraftig, ikke minst på forventninger om at sentralbanken skal barbere renten. Ettersom en stor driver er rentespådommer er faktisk kronen ikke så mye svakere enn hva sentralbanken så for seg i desember. 

Les mer: Kraftig kronefall før rentedom

Svensk sjokkrente
Sentralbanken kappet imidlertid datainnsamlingen i forrige uke. Det betyr at selv om det skjer uventede hendelser i perioden etter dette så utelates dette normalt fra rentevurderingen.

En slik unormal bevegelse kom onsdag, da Riksbanken kuttet reporenten fra -0,1% til -0,25% uten at det var rentemøte. I tillegg utvider de kjøpet av statsobligasjoner (QE) på 10 milliarder fra februar, som allerede er utført, til 30 milliarder.

Riksbanken reagerer på styrkingen av den svenske kronen, og som truer inflasjonsutsiktene. De signaliserer også at de kan komme til å intervenere i valutamarkedet.

I tillegg har det kommet fall i renteforventningene i både USA og Storbritannia.

Sentralbanken kommer med sin neste rentebane i juni. Dersom signalene utenfra ikke er tatt med i denne omgang og det forverres kan den rentebanen fort bli nedjustert. 

Vil fjerne inflasjonsmålet
Norges Banks viktigste oppgave har i årevis vært å opprettholde det såkalte inflasjonsmålet.

Tross at sentralbanken er uavhengig har regjeringen fastsatt at prisveksten i Norge skal være på nær 2,5 prosent over tid.

For å justere denne er Norges Banks viktigste våpen rentesettingen. Ved lav inflasjon kuttes renten, ved høy økes den.

Nå mener sjeføkonom at hele greia må kastes på dynga.

- Norges Bank må fjerne inflasjonsmålet sitt, sier Jan Ludvig Andreassen, sjeføkonom hos Eika, til Nettavisen.

- Flere vil si at det er Norges Banks viktigste jobb du vil til livs?

- Ja, det er riktig. Men norsk økonomi er liten, transparant og påvirkes av verden rundt oss. Vi har bare vært heldige så langt med at oljeprisen, i motsetning til andre råvarer, ikke har falt mer og mye tidligere. Norge er ikke isolert fra det som skjer og det gir ingen mening at vi skal sitte med et eget inflasjonsmål her ute i provinsen, sier Andreassen.

Les mer: Vil fjerne Øystein Olsen sin viktigste jobb

Rapporter om feil i artikkelen

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere