*Nettavisen* Økonomi.

Rentesjokket kan gi Norge store problemer

Foto: (Scanpix)

Den gode nyheten til de med lån, kan egentlig være en veldig dårlig nyhet.

18.03.12 21:32

Onsdag 14. mars sørget sentralbanksjef Øystein Olsen for at Norge gir gass i nedoverbakke. Norsk økonomi går generelt så det suser takket være stor aktivitet i oljesektoren, høy arbeidsdeltakelse og høy oljepris. Olsen senkte styringsrenten med 0,25 prosentpoeng, noe som vil gi enda høyere aktivitet i norsk økonomi.

FØLG NA24 PÅ FACEBOOK

For svært mange nordmenn innebærer også rentekuttet, og sentralbankens renteprognose, at bankenes boliglånsrenter vil holde seg lave i flere år fremover.

Fredag 16 mars klokken 12 starter årets lønnsoppgjør i Oslo.

Terje Strøm, sjeføkonom og partner i analyseselskapet NyAnalyse, mener at rentekuttet kan påvirke resultatet.

- Det er faktisk slik at Olsen presser LO til å holde lønn lavere og regjeringen til å bruke mindre oljepenger, sier Strøm til NA24.

Men det bryr partene i årets lønnsoppgjør seg lite om.

Sjeler ikke til renta
- Rentekuttet betyr ingenting. Vi fremmer ikke våre krav i forhold til hva renten er, sier informasjonssjef i Fellesforbundet Vidar Grønli til NA24.

- Bidrar ikke rentekuttet til å sikre medlemmenes kjøpekraft, og dermed også lette noe av trykket i årets oppgjør?

- Våre krav i lønnsoppgjøret baserer seg utelukkende på en grundig vurdering av situasjonen i våre ulike bransjer. Vårt hovedkrav er å sikre kjøpekraften som du nevner, men vi vil aldri kreve så mye at vi risikerer oppsigelser eller konkurser, sier Grønli.

Hos motparten i lønnsoppgjøret, arbeidsgiverforeningen Norsk Industri, er tonen den samme.

- Om rentekuttet får innvirkning på årets oppgjør er tvilsomt. Vi forhandler med arbeidstakerorganisasjonene om lønn, ikke renter og kronekurs. Rentekuttet kan riktignok gjøre livet lettere for noen av våre eksportrettede medlemsbedrifter, men som sagt, nivået på styringsrenten og kronekursen er lønnsoppgjøret uvedkomment, sier kommunikasjonsdirektør Finn Langeland.

Frykter ny lønnsfest
Strøm peker på at selv om rentekuttet ikke får så mye å si nå, vil skadeffektene kunne bli store.

- Rentekuttet får lite å si for årets lønnsoppgjør. Men det Olsen gjorde kan få svært uheldige konsekvenser et par år frem i tid, sier Strøm til NA24.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: NyAnalyse

Ifølge Strøm betyr Olsens rentekutt at norsk økonomi gir gass i nedoverbakke.

- Arbeidsledigheten er på et meget lavt nivå allerede. Rentekuttet øker farten i norsk økonomi, noe som betyr enda større etterspørsel etter arbeidskraft. Vi ser allerede nå at det er stor kamp om de beste hodene både i offentlig og privat sektor. Jeg er redd Olsens sjokkutt kan føre til mangel på arbeidskraft i 2013 og 2014. Det vil føre til høy lønnsvekst og ytterligere forverring av norsk konkurranseevne. Situasjonen forverres trolig ved at regjeringen ikke klarer å holde oljepengebruken nede, sier Strøm.

Moderasjon til eget beste
Strøm mener derfor at arbeidstakerorganisasjonene bør ha stor egeninteresse av å moderere seg i årets oppgjør.

- I tillegg er det viktig at partene enes om at mest mulig av årets oppgjør bør skje lokalt. Det er nemlig enorm forskjell i lønnsomhet i de ulike næringsområdene i AS Norge, sier Strøm.

Sentralbanken tar saken i egne hender
Sjeføkonomen kommer med enda et stikk i siden til sentralbanksjefen.

- Jeg utelukker ikke at rentekuttet kom som et takk for sist til finansministeren. Olsen ba for kort tid siden om at bruken av oljepengene burde reduseres fra fire til tre prosent av oljefondets realavkastning som beskrevet i handlingsregelen. Olsen fikk et kontant nei og nå ser det altså ut til at han tar saken i egne hender, sier Strøm.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.