Rentesjokket

Foto: (Scanpix)

Sentralbanken sender sjokkbølger inn i markedet med heftig kutt.

06.11.08 14:39

Sentralbanksjef Mervyn King i Bank of England overrasker med et voldsomt kutt i renten.

NA24 - din næringslivsavis

På torsdagens rentemøte bestemte rentekomiteen å kutte styringsrenten med hele 1,5 prosentpoeng til 3 prosent.

Også i Den europeiske sentralbanken var det rentemøte i dag. Der kom det også et nytt kutt.

LES MER:Nyt rentekutt i EU

- Veldig markert forverring
Bank of England trekker frem at inflasjonen og utsiktene når det kommer til prispress har fått et betydelig nedadgående tendens.

- Det har vært en veldig markert forverring i utsiktene for den økonomiske aktiviteten her hjemme og ute. Videre har råvareprisene falt kraftig, skriver den britiske sentralbanken.

- Siden midten av september har det globale banksystemet opplevd den alvorligste forstyrrelsen på nesten ett århundre. Mens tiltak har blitt tatt på bankkapital, finansiering og likviditet i flere land, inkludert vårt eget, har begynt å gjøre situasjonen lettere, vil tilgjengligheten av kreditt til husholdningene og næringslivet trolig forbli begrenset en viss tid.

De trekker også frem at konsekvensen er at penge- og kredittvilkårene har blitt strammet betydelig. I aksjemarkedet har det vært solid fall.

Overrasket alle
Dette var langt mer enn makroanalytikernes forventninger om et kutt på 0,5 prosentpoeng.

- Negativ vekst i BNP i Q3, en strøm av svake nøkkeltall og dystre vekstutsikter overskygger at inflasjonen fortsatt er høy. Inflasjonen vil komme ned fremover som følge av fallet i råvarepriser og de svake vekstutsiktene. I løpet av det kommende året venter vi ytterligere rentenedsettelser slik at nøkkelrenten ender på 2,75 prosent, skriver valutaanalytiker Nils Knudsen i Nordea Markets i en rapport torsdag.

Ifølge valutaanlytiker Camilla Viland i DnB Nor ventet markedet rentekutt på mellom 0,75 og 1,0 prosentpoeng fra Bank of England. DnB Nor ventet et kutt på 0,50 prosentpoeng.

– Storbritannia er på grunn av en stor finanssektor blant de økonomiene som er blitt hardest rammet av kredittkrisen. Mange oppsigelser er kommet innen denne bransjen, sa Viland til NA24.

LES MER:Venter storkutt i dag

Storbritannia er nå mest sannsynlig inne i en resesjon. Det vil si at veksten i økonomien er fallende i to påfølgende kvartaler.

Dagens kutt kommer fire uker siden den brede rentenedsettelsen blant flere av de store sentralbankene i verden på 0,5 prosentpoeng.

Foto: (Scanpix)

Har ikke vært så lav siden 50-tallet
Dette er det største rentekuttet siden Bank of Englands rentekomitè fikk ansvaret med styringsrenten i 1997. En styringsrente på 3 prosent har man ikke sett i Storbritannia siden 1950-tallet, og det forteller i klartekst at den britiske økonomien er i alvorlige vanskeligheter.

I tredje kvartal opplevde Storbritannia en økonomisk nedgang.

Tall fra det nasjonale byrået for statistikk viste i slutte av forrige måned at bruttonasjonalproduktet i Storbritannia viste et fall på 0,5 prosent i tredje kvartal fra andre kvartal. Tilbakegangen er den første siden vårparten 1992 og den største siden slutten av 1990. I andre kvartal var det nullvekst for den britiske økonomien.

Klokken 13.45 ble ventes beslutningen fra Den europeiske sentralbanken. I markedet ventes det et kutt på 0,50 prosentpoeng til 3,25 prosent.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.