*Nettavisen* Økonomi.

Renteskuffelsen tok overhånd

En svak oljepris og sterke tall smurte ikke en børs med investorer som vil ha rentenedgang.

05.01.07 22:18

GRATIS OPPSETT: Les NA24 på mobil

Det ble et kraftig fall på børsene i USA fredag. Et sterkt jobbmarked bidrar til å redusere sjansen for rentenedgang og det skuffer rentehatende Wall Street-investorer.

De Toneangivende
Industriindeksen Dow Jones falt med 0,66 prosent, mens teknologiaksjene snublet med 0,78 prosent. Den bredere S&P 500-indeksen ramlet ned 0,61 prosent.

Teknologiaksjene ble skviset etter at Motorola sendte ut et resultatvarsel. Dell ble dessuten nedgradert i en ny analyse.

NA24 - din næringslivsavis

Motorola skuffet markedet med en nedgradering at sine forventninger for fjerde kvartal. Verdens nest største mobiltelefonprodusent sier at de venter et resultat per aksje på mellom 13 og 16 cents i fjerde kvartal. Omsetningen er ventet å lande på mellom 11,8 milliarder dollar og 12,1 milliarder dollar.

Mobilprodusenten innrømmer at dette er langt svakere enn hva de har kommunisert internt i begynnelsen av kvartalet. I snitt ventet analytikerne ifølge Thomson Financial at Motorola vil levere et resultat per aksje på 39 cents og en omsetning på 12 milliarder dollar.

IT-selskapene Dell og Intel har blitt nedgradert. Credit Suisse har i en ny analyse nedgradert Intel til underperform fra nøytral. Meglerhuset mener at den sterke produktlinjen Core 2 Duo allerede er priset inn i aksjekursen.

J.P. Morgan har satt anbefalingen til undervekt fra nøytral etter at de venter at Dell vil slite i 2007. Økt konkurranse og svak posisjon innen servermarkedet er begrunnelsen for nedgraderingen.

Tall fra det amerikanske arbeidsdepartementet viser at antallet nye arbeidsplasser utenfor jordbruket økte med 167.000 i desember. Dette er godt over hva som var forventet. Ifølge en sammenstilling fra Bloomberg News var det ventet at 100.000 nye stillinger skulle bli skapt i julemåneden.

Arbeidsledighetsraten holdt seg på lave 4,5 prosent. Dette var helt i tråd med det markedet hadde ventet. I løpet av ett år har ledighetsraten falt fra 4,9 prosent.

Signalene om en svak økonomi har fått enkelte til å spekulere i et rentekutt fra den amerikanske sentralbanken. Dagens jobbtall bidrar til å fjerne enkeltes håp om et rentekutt i USA. Dollaren styrker seg etter at tallene fra det amerikanske arbeidsdepartementet ble kjent. En dollar koster 6,36 kroner.

Det varme været bidrar sammen med veksten i oljelagrene i USA til å holde oljeprisen nede.

Da gulvhandelen stengte på NYMEX kostet et fat olje, med referanseverdi WTI og levering i februar, 56,31 dollar. Dette er en oppgang på 72 cents, og en kraftig sådan fra den elektroniske førhandelen da den var notert til 54,90 dollar. Som var den laveste noteringen siden juni 2005.

I løpet av den forkortede uken har oljeprisen blitt barbert med hele 7,8 prosent, eller 4,74 dollar. Forrige fredag stengte oljeprisen på 61,05 dollar og handelen startet ikke opp igjen før på onsdag.

Dagens nøkkeltall
Dow Jones -0,66% til 12.398,01

Nasdaq -0,78% til 2.434,25

S&P 500 -0,61% til 1.409,71

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag