NA24.no

Rentespenningen stiger

Sist oppdatert:
Ekspertene er spente på hva Gjedrem sier i dag.

Skal en tro ekspertene kommer sentralbanksjefen i dag til å si at styringsrenten holdes uendret på 5,5 prosent.

NA24 – din næringslivsavis

Klokken 14 i dag publiserer Norges Bank sin avgjørelse fra rentemøtet.

Blir det uendret rente er dette i tråd med hva Norges Bank selv har lagt opp til i sin rentebane. I denne har har Gjedrem & co antydet neste økning først i august.

Inflasjonen
Men, siden forrige rentebane ble lagt frem i mars har statistikk fra prisveksten i Norge vist sterkere tendens enn det sentralbanken har lagt opp til, og det har fått flere økonomer til å antyde at renteøkningen i august nå vil bli fremskyndet til juni. Og akkurat signaler om dèt vil økonomene lete med lys og lykte etter i dag.

Hva sier han?
For sentralbanksjefens formuleringer veies på gullvekt, og i Nordea venter de klare signaler fra Gjedrem.

- Vi tror Norges Bank nå tenker på å øke styringsrenten i juni og ikke i august. Vi regner med at sentralbanken gir klare signaler om det på dagens møte ved å si at de vurderte muligheten for en renteøkning, skriver Nordea Markets i sin morgenrapport i dag.

Men, om Norges bank skal heve renten i juni krever det at de tror at inflasjonen vedvarende blir to tiendeler eller mer over prognosen, mener Nordea.

- Høye råvarepriser, kraftig økning i oljeprisen og årets jordbruksoppgjør tilsier at inflasjonen blir værende over Norges Banks anslag. Signaler om en renteøkning i juni krever også at banken ikke vurderer de øvrige nyhetene siden den pengepolitiske rapporten som betydelig svakere enn ventet, heter det i rapporten.

I Nordea ventes det to renteøkninger fra Norges Bank innen året er omme.

Utelukker ikke heving i dag
Sjeføkonom Knut Anton Mork i Handelsbanken vil ikke utelukke en renteøkning i dag. Mork har merket seg en endring i tonefallet på sentralbanksjefens uttalelser i det siste.

- Ut fra de høye inflasjonstallene og den noe strenge tonen i sentralbanksjefens uttalelser i det siste venter vi en rimelig haukeaktig tone. Helt kan vi heller ikke utelukke en ny rentehevning allerede i dag, mener Mork.

Sjeføkonomen legge til at noen vil i så fall vil kalle det utidig å gripe inn i et lønnsoppgjør som ennå ikke er avsluttet, men tror ikke det blir det som holder sentralbanken tilbake.

- Vi tror heller at de som vanlig ønsker å gå gradvis fram og heller signalisere en framskynding av neste renteheving enn ta den allerede nå, skriver han.

Toppen er nådd
Økonomene i DnB Nor Markets venter ikke økning i dag, og tror heller ikke det kommer en økning i juni.

- Det synes åpenbart at renten vil bli holdt uendret på dette møtet. Mer usikkert er det om det vil bli gitt signaler om renteheving i juni. Vi tror ikke det, skriver meglerhuset i sin morgenrapport i dag.

Dnb Nor mener at en viktig grunn til dette er at markedsrentene allerede er svært høye og derfor gjør jobben for sentralbanken.

- En annen grunn er at mye tyder på at konjunkturene er i ferd med å snu. Det kom for eksempel godt frem gjennom de svake BNPtallene for første kvartal. Også ordretilgangen for bygg- og anleggsektoren peker nå nedover, skriver meglerhuset.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere