NA24.no

Rentetro drar dollaren

(SHUTTERSTOCK)
Sist oppdatert:
Forventninger om høyere rente i USA sender dollaren ned.

Dollaren viser muskler i morgentimene mandag. En euro koster 1,3829 dollar noe som representerer en svekkelse for dollaren på 0,8 prosent mens dollaren styrker seg 0,7 prosent mot norske kroner. En dollar koster 6,5 norske kroner.

Følg valutamarkedet på NA24

Euroen har tidligere mandag vært handlet på ni kroner, men har falt noe tilbake. Både den norske og svenske kronen har vært svak den siste tiden som følge av situasjonen i de baltiske landene. Flere svenske banker har stor eksponering mot blant annet Latvia, som nå jobber iherdig for å unngå en devaluering av sin valuta Lati.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

Renteoppgang?
Dollaren stiger fordi flere og flere forventer at det kommer renteoppgang fra den amerikanske sentralbanken (Fed) ettersom økonomien viser tegn til bedring. Futureshandel i amerikanske rentepapirer indikerer en 40 prosents sannsynlighet for en renteoppgang på et halvt prosentpoeng i september.

- Markedet tror at verden ser noe bedre ut, og det er dollarpositiv nå, sier storbanken UBSs sin valutastrateg Geoff Kendrick til Bloomberg News. Han peker på at dette også er negativt for aksjer ettersom et rentehopp fra den amerikanske sentralbanken vil være dårlig for aksjemarkedet.

Fall i aksjemarkedet
Det europeiske aksjemarkedet, representert gjennom Dow Jones Stoxx 600 indeksen, faller med 1,3 prosent mandag formiddag. På Oslo Børs er indeksen trykket godt under tre hundre poeng.

Mandag klokken halv to er indeksen ned 1,42 prosent anført av Statoil og Yara, som er ned henholdsvis 1,7 prosent og 2,16 prosent. Disse aksjene er de to mest omsatte så langt mandag.

Sliter med pundet
Det britiske pundet sliter også i motbakke etter en kraftige nedtur forrige uke.

Pundet faller med 0,2 prosent mot dollaren etter å ha svekket seg med 1,6 prosent i forrige uke. Et pund koster nå 10,26 kroner, noe som er en liten oppgang fra fredagens nivåer. Politisk usikkerhet knyttet til den britiske Labour-regjeringen, som fikk et elendig EU-valg på toppen av omrokeringer i regjeringen forrige uke, skaper ikke et godt klima for det britiske pundet.

Markedet venter nå på amerikanske detaljhandelstall for mai. Bloombergs anslag, basert på estimatene til analytikerne, indikerer en oppgang på 0,5 prosent. Rapporten kommer 11. juni.

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere