*Nettavisen* Økonomi.

Republikanske spiontrusler mot Bush

Har president Bush makt til å beordre avlytting av amerikanske borgere uten rettslig ordre? Det ønsker den republikanske lederen av senatets justiskomité å finne svar på.

(NA24): Justiskomiteens leder Arlen Specter uttalte onsdag at han har planer om å tvinge Bush-administrasjonen til å prøve avlyttingsprogrammet inn for spesialdomstolen Fisa (Foreign Intelligence Surveillance Act) for å avgjøre om det er lovlig.

En slik beordring fra justiskomiteen vil føre den republikansk-kontrollerte kongressen på kollisjonskurs med Bush-administrasjonen.

Avlyttingsprogrammet ble avslørt før jul da George W. Bush innrømmet at han ved en rekke anledninger har gitt NSA tillatelse til å avlytte internasjonale telefonsamtaler og e-posttrafikk uten å få godkjennelse fra en rettslig instans. Bush sa etter avsløringen at han kom til å fortsette denne praksisen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: EPA/SHAWN THEW

Lovverket i USA forbyr avlyttingen av mennesker innenfor landets grenser uten en rettslig ordre.

Specters uttalelse onsdag er det siste av flere tegn på at avlyttingssaken har splittet republikanerne. Enkelte republikanere frykter at Bush godkjennelse av avlyttingen er en trussel mot borgerrettighetene. Administrasjonen har også fått kritikk for at bare ledende kongressmedlemmer og ledende medlemmer av etterretningskomiteen er blitt informert om programmet.

De viktigste nyhetene får du på NA24.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag