Gå til sidens hovedinnhold

Kebabsjappe knuser Bagatelle

Flere av landets beste restauranter sliter med å få stjerner i regnskapsboken.

NA24 har gjennomgått resultatene til stjernerestaurantene i Norge.

Oslo-restaurantene Statholdergaarden, Le Canard, Feinschmecker, Haga Restaurant og Restaurant Oscarsgate har alle én stjerne hver mens Bagatelle har to, i restaurantguiden til Michelin.

Men selv om de er stjerner på kjøkkenet, er det ikke gitt at de har stjerner i regnskapsboken.

Gjennomgangen viser at luksusrestaurantene har problemer med å nå resultatene til kebabsjappa på Bislett i Oslo, Bislett Kebab House. Innehaver Tariq Aziz hadde et resultat før skatt på 326.000 kroner av en omsetning på 16 millioner kroner i fjor.

Dette er bedre enn tre av Oslos Michelin-restauranter.

Dårligst i klassen
Det er særlig Le Canard og Bagatelle som har slitt tungt økonomisk av de norske luksusrestaurantene. Bagatelle tapte 1,4 millioner kroner av en omsetning på 16,4 millioner kroner i fjor.

Hos Le Canard har det vært tungt i flere år. Selskapet tapte 1,2 millioner kroner før skatt i 2008 av en omsetning på 10,5 millioner kroner.

I 2007 tapte Le Canard 2,4 millioner kroner og tapet i 2006 var på 5,5 millioner før skatt. Selskapet har tidligere meglertopp Stig Rognstad som hovedeier, men sliter likevel med å få overskudd.

Best i klassen
Mesterkokk Bent Stiansen leverer imidlertid gourmettall i sin restaurantdrift. Han var den første nordmannen som vant den prestisjetunge Bocuse d`Or.

I den gamle gården på hjørnet av Rådhusgata og Kirkegata har Stiansen sine to restauranter. Ovenpå er det Stiansen selv som styrer menyen på Statholdergaarden, mens det nendenunder er kokkefrue Anette Stiansen som holder styringen i Statholderens Krostue.

I 2008 hadde Stiansen AS, som eier de to restaurantene, et overskudd før skatt på solide 2 millioner kroner av en omsetning på 30,3 millioner kroner. Dette er imidlertid ned fra 2,5 millioner kroner i 2007.

Hos Feinschmecker har det vært overskudd hele veien. I fjor endte resultatet før skatt på 1,5 millioner kroner av en omsetning på 14,5 millioner kroner. De to foregående årene har resultat før skatt vært på 2,2 millioner kroner.

På Hagarestaurant er det Terje Ness som regjerer. I fjor endte regnskapet på restauranten hans på 0,5 millioner kroner av en omsetning på 13,9 millioner kroner. Året før var det imidlertid nesten en million bedre i resultat før skatt. I 2007 var det enda bedre, med et resultat før skatt på 2 millioner kroner.

Den siste av de norske restaurantene med stjerner er Restaurant Oscarsgate AS. I 2008 gikk selskapet med et resultat før skatt på 103.000 kroner av en omsetning på 7,3 millioner kroner. I 2007 Restaurant Oscarsgate svakt i pluss, mens det var et underskudd på 201.000 kroner i 2006.

Reklame

Nå kan du trene med Norges beste trenere hjemme i stua

Kommentarer til denne saken