NA24.no

Managing partner i advokatfirmaet PwC, Steinar Hareide
Managing partner i advokatfirmaet PwC, Steinar Hareide Foto: Annette Larsen (PWC)

Resten av året betaler du null skatt

Sist oppdatert:
For fire dager siden hadde norske skattebetalere betalt all skatt ferdig for i år.

I år var Skattefrihetsdagen sist lørdag (14. juni), noe som betyr at du i teorien allerede har betalt det du skal i skatt for 2014 og resten av året arbeider du for deg selv.

- I dag har fellesskapet fått sitt. Fra i morgen og resten av året tjener privatpersoner og bedrifter til egen lomme, sier managing partner i advokatfirmaet PwC Steinar Hareide til Nettavisen NA24.

Beregningen er i år, som tidligere år, et samarbeid som gjøres av revisjonsgiganten PricewaterhouseCoopers (PwC) i de fleste land i verden.

- I beregningen for 2014 har vi basert oss på tallene fra revidert nasjonalbudsjett som bl lagt frem 15. mai. Skattefrihetsdagen 14. juni gjelder økonomien i fastlands-Norge. Tar vi med sokkel/oljeskatt er datoen 31. mai, sier Hareide.

Slik beregnes dagen

Revidert nasjonalbudsjett anslår at vanlige skattytere og bedrifter vil produsere verdier i år for 2410 milliarder kroner (bruttnasjonalprodukt/BNP).

- Skatt i prosent av BNP anslås til 45,1 prosent. 45,1 prosent av årets 365 dager gir 165 dager. Årets 166 dag inntraff altså lørdag 14. juni. Det er én dag tidligere enn i fjor da Skattefrihetsdagen inntraff 15. juni, opplyser Hareide.

Svensker og dansker må jobbe lengre

PwC gjennomfører tilsvarende kalkulasjoner i de fleste av de 160 landene de er representert og benytter sammenfallende metode for beregningen. Da blir også tallene sammenlignbare.

Tall for tidligere viser at både svenskene og danskene må jobbe flere dager enn nordmenn før de har finansiert fellesskapet i sine land.

De skandinaviske landene er imidlertid de landene som tradisjonelt har sin skattefrihetsdag lengst ut på sommeren. Amerikanske bedrifter og privatpersoner hadde sin skattefrihetsdag 21. april. Skatteinnstramninger i etterkant av finanskrisen har endret bildet noe, da for eksempel Tyskland som tidligere har hatt sin skattefrihetsdag i utløpet av mai i år først kan markere dette 11. juli. Storbritannia har ikke fulgt Kontinentaleuropa og har i år sin skattefrihetsdag 12. mai.

- Skandinaviske land er forskjellige fra mange andre land, med flere goder som finansieres over statsbudsjettet som andre steder må kjøpes privat. I en global økonomi er det imidlertid viktig å overvåke og sammenligne utviklingen over tid, sier Hareide.

Effektivt norskt skattesystem

Skatt på inntekt, formue og kapital på totalt 444 milliarder kroner (2014) utgjør den største andelen av skatt betalt av norske bedrifter og privatpersoner. Trygde- og pensjonspremier følger deretter med 313 milliarder kroner, etterfulgt av momsinnbetalinger med 245 milliarder kroner. Skatter utenfor petroleumsvirksomhet utgjør hele 45,1 prosent av BNP for Fastlands-Norge.

- Vi skal huske på at arbeidet som privatpersoner og bedrifter har med å betale skatter og avgifter også er en kostnad. Den gode nyheten er at Norge ligger svært godt an sammenlignet med våre handelspartnere. Globale sammenligninger gjort av PwC viser at vårt skatte- og avgiftssystem er effektivt og at det i forhold til de fleste andre land er mindre tidkrevende å rapportere og innbetale det man skylder fellesskapet, sier Hareide.


Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere