*Nettavisen* Økonomi.

Resultatjubel på børsen

Resultatstormen blåser opp Oslo Børs som også opplever glade oljedager.

26.10.06 09:48

Selskapene på Oslo Børs har vært ivrige på resultatfronten og mange av de større selskapene mer enn innfrir forventningene. I tillegg har oljeprisen klatret til over 62 dollar så investorene som har satset penger på de norske aksjene har gått en knall start på dagen.

NA24 - din næringslivsavis

Hovedindeksen klatrer 1,48 prosent til 404,41 poeng.

Best blant de store er Telenor. Selskapet har nå over 100 millioner kunder og klarer virkelig å tjene penger på abonnentene. Aksjekursen stiger 5,43 prosent til 95,20 kroner. I tillegg til å legge frem et overskudd i tredje kvartal på 6,1 milliarder kroner før skatt, bekrefter selskapet at de har solgt Telenor Satelitte Services for 2,64 milliarder kroner til Apax.

Rocksource stiger 6,87 prosent etter at de melder om Oljedelen av selskapet har inngått en avtale om å kjøpe 98 prosent av Sandhawk Energy LLC. Kjøpet på 2,5 millioner dollar. Kjøpet øker Rocksource andel i New Ace feltet til 92 prosent, som er mer en dobbelt så mye som dagens eierandel. Den vil også øke andelen i nærliggende leteareal fra 50 prosent til 99 prosent etter transaksjonen.

Selskapet forventer på bakgrunn av kjøpet og kampanjen å kunne øke sine reserver med inntil 5,2 millioner fat, hvorav selskapets nettoandel har et potensial på 4 millioner fat oljeekvivalenter.

Verre går det med Softsware Innovation. Aksjen faller 15 prosent til 11,90 kroner. Selskapet la frem skrekkelig dårlige tall og har tatt flere avsetninger på flere hundre millioner kroner. Etter at selskapet har fått en ny konsernsjef har det vært en storopprydning av regnskapene. Totalt har selskapet tatt et tap på 155 millioner kroner etter skatt.

Kjell Inge Røkke taper også stort denne dagen. Verftene i Aker Yards tjente over 100 millioner kroner mindre enn ventet i tredje kvartal og markedet svarer med å sende aksjekursen ned 13,24 prosent til 472 kroner. Verdier for 1,6 milliarder kroner er skrelt vekk fra Røkkes skipbyggere.

Sinvest stiger 5,91 prosent til 125,50 kroner etter at Oslo Børs har valgt å konsolidere den indiske Abans eierandeler med de aksjene First Securities og en indisk bank har lånt ut i forbindelse de omstridte Total Return Swapene. Dermed må enten Aban by på de resterende aksjene i selskapet, eller selge seg ned til under 40 prosent.

Den samme avgjørelsen gjelder Eastern Drilling og Total Return Swapene til SeaDrill. SeaDrills pliktige bud på selskapet er underkjent av Oslo Børs og John Fredriksens riggselskapet må ente gi aksjonærene i Eastern Drilling et bedre bud eller selge seg ned til under 40 prosent.

Oljetungvekterne blir løftet av at oljeprisen viser styrke. De amerikanske oljelagrene falt i forrige uke. USA importerte én million færre fat olje. Det var særlig lagrene av bensin som falt mye, med en nedgang på 2,8 millioner fat, og det var i tillegg nedgang på oljedestillatene med 1,4 millioner fat, ifølge amerikanske statistikkmyndigheter.

Norsk Hydro og Statoil blir løftet 1,82 prosent til 153,50 kroner og 2,09 prosent til 171 kroner. DNO blir løftet 2,66 prosent til 11,20 kroner, mens Altinex stiger 1,89 prosent til 1,08 kroner.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.