*Nettavisen* Økonomi.

Resultatskrell for Yara

Gjødselgiganten Yara opplever kraftig fall i resultatet.

16.07.09 08:36

Verdens største gjødselprodusent, norske Yara, meldte torsdag morgen om resultat for andre kvartal.

Følg aksjekursen til Yara her

Selskapet meldte om driftsinntekter på 16,12 milliarder kroner i årets andre kvartal, mot 24,04 milliarder kroner samme tid i fjor.

Driftsresultatet endte med et underskudd på 85 millioner kroner, mot et overskudd på 4,66 milliarder kroner samme periode året før. Dette var langt svakere enn hva analytikerne hadde forventet. Ifølge Dow Jones Newswire forventet analytikerne at driftsresultatet skulle gjøres opp med et overskudd på 920 millioner kroner.

Nedgang i etterspørselen
Nettoresultatet med minoritetsinteresser endte på 1,122 milliarder kroner, mot 4,35 milliarder kroner samme periode året før. Tar man vekk valutaeffekter endte selskapet opp med et nettoresultat på 345 millioner kroner mot 3,6 milliarder kroner andre kvartal i fjor.

Resultat per aksje endte med 3,88 kroner, mot 14,93 kroner samme periode i fjor. Ekskludert for blant annet valutaeffekter endte resultatet per aksje på 1,19 kroner, mot 12,44 kroner i fjor.

Selskapet skriver i meldingen at den globale etterspørselen etter kunstgjødsel skal ha falt med mer enn 5 prosent i siste sesong, noe som har tynget resultatet.

Både omsetningen og nettoresultatet var noe bedre enn hva analytikerne hadde forventet.

Venter fremtidig etterspørsel
Yaras konsernsjef, Jørgen Ole Haslestad, sier i presentasjonsmaterialet fra selskapet at den svake etterspørselen vil føre til lavere produksjon av korn, noe som vil presse på allerede lave kornlagre. Dette vil i sin tur føre til fremtidig etterspørsel etter kunstgjødsel.

- I et utfordrende kvartal genererte Yara nok en gang en sterk kontantstrøm og hevdet seg godt i konkurransen om leveranser. Vår europeiske markedsandel økte, og produksjon ble kuttet for der igjennom å redusere lagrene ytterligere. Totale salgsvolum, inkludert produkt kjøpt fra tredjepart, var lavere enn i fjor, men salget av Yaras egenproduserte gjødsel var opp 4 prosent. Nitratprisene for den nye sesongen sparket i gang leveransene i Europa, hvor volumene endte 25 prosent høyere enn i fjor, sier konsernsjef Jørgen Ole Haslestad i en børsmelding.

Ser lyspunkt
Selv om gjødselleveransene i andre kvartal falt med 13 prosent sammenlignet med i fjor, økte de 7 prosent sammenlignet med første kvartal. Dessuten har selskapet kuttet lagrene med 30 prosent gjennom kvartalet, som er en følge av at produksjonen ble redusert og at salget tok seg opp.

Netto kontantstrøm fra driften endte på 4,27 milliarder kroner, opplyser selskapet som også melder at gjødselmarginene sank som følge av nedskrivning av lagrene og lavere priser.

- Prisfallet ble bare delvis kompensert av lavere energikostnader. Industrisegmentet leverte sterke resultater med bedre marginer som følge av tidsforsinkelse i prisene. Faste kostnader var lavere enn i fjor som følge av synergier fra oppkjøpet av Kemira GrowHow, melder selskapet

Venter lavere energikostnader
Energi, i form av gass, er den viktigste innsatsfaktoren for produksjon av kunstgjødsel. Energiprisene er derfor helt avgjørende. Selskapet skriver i sine fremtidsutsikter at de forventer 1,6 milliarder kroner i reduksjon av energikostnadene i tredje kvartal, noe som er basert på forward-markedet avolje- og gass.

Ifølge selskapet forventer de en nedgang på 1,2 milliarder kroner i energikostnader i fjerde kvartal i forhold til kvartalet før.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag