NA24.no

Retrett på Wall Street

(Scanpix)
Sist oppdatert:
Nedgang på børsene fra start.

Gode resultater fra byggevarekjedene og banker som er villig til å betale tilbake skattebetalernes preger handelen på Wall Street. Det gjør også et overraskende fall i boligbyggingen.

NA24 iMarkedet – siste fra finansmarkedene

Dow Jones blir sendt ned 0,20 prosent til 8.487,43 poeng, mens S&P 500-indeksen senkes 0,23 prosent til 907,58 poeng. Nasdaq faller 0,60 prosent til 1..721,88 poeng.

Fall i boligbygging
Statistikk fra det amerikanske handelsdepartementet viser at antallet påbegynte boliger falt med 12,8 prosent på sesongjustert basis til 458.000 i april, viser tall fra det amerikanske handelsdepartementet. Samtidig ble tallene for mars revidert til et fall på 8,5 prosent fra et fall på 10,8 prosent som opprinnelig ble rapportert.

Økonomene ventet ifølge Bloomberg at antallet påbegynte boliger ville havne på 540.000 i april. Antallet byggetillatelse falt også overraskende.

Les mer: Overraskende fall i boligbyggingen

Byggevarekjeden Home Depot klarte å bedre resultatet til 514 millioner dollar i første kvartal fra 356 millioner dollar i samme kvartal året før. Fordelt per aksje ble resultatforbedringen til 30 cents fra 21 cents. Justert falt derimot resultatet til 35 cents per aksje fra 41 cents per aksje i samme periode året før. Analytikerne forventet på forhånd at selskapet ville legge frem et resultat på 27 cents per aksje, skriver Marketwatch.

Les mer: Boligkjempe over målet

Mandag leverte konkurrenten Lowe's og langt bedre enn markedet hadde forventet, og sa også at de hadde stor tro på bedre resultater for fremtiden. Det bidro til å sende børsene opp på ukens første dag.

- Så snart det kommer ut godt nytt er markedet raske på å respondere, skriver strateg Marc Pado i Coantor Fitzgerald til sine kunder, ifølge Marketwatch.

Betaler tilbake milliarder
Flere aviser skriver at de tidligere meglerhusene Goldman Sachs, JP Morgan Chase og Morgan Stanley nå ønsker å betale tilbake store deler av nødlånene de har fått fra de amerikanske myndighetene. Uten at det er blitt bekreftet fra hver av bankene eller fra myndighetene går spekulasjonene på at de tre vil betale 45 milliarder dollar som de har fått låne gjennom TARP-programmet.

Det er den amerikanske sentralbanken Federal Reserve som vil avgjøre om tilbakebetalingen av Trubled Asset Relief Program-milliardene kan bli gjennomført. De har nylig gjennomført stresstester av de største bankene i USA, og har dermed gjort seg opp en mening om hvor godt rustet bankenes balanser er til å tåle nye milliardtap.

Les mer: Vil betale tilbake krisemilliarder

Kutter stillinger
Kredittkortkjempen American Express kom mandag kveld med en melding der de gjør det klart at 4.000 jobber skal kuttes i nær fremtid. Det tilsvarer 6 prosent av arbeidsstokken og er et ledd i et restruktureringsprogram verdt 800 millioner dollar. I fjor høst ble 7.000 stillinger fjernet fra lønningslistene til American Express.

Det er nå knyttet en del spenning på hvordan verdens største PC-produsenter opplever salgsutviklingen. Tall fra IDC viser at salget av PC-er falt med 7 prosent i årets tre første måneder. I tillegg har det vært et markant prisfall i markedet, skriver Wall Street Journal.

Nå følger to av de største i verden opp med sine kvartalstall. PC-produsenten Hewlett-Packard legger frem sine tall etter at Wall Street har stengt tirsdag kveld, mens Dell kommer i neste uke.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere