Gå til sidens hovedinnhold

Rett ned fra start

Det er er et kjølig børsklima som regjerer på børsene. Oslo er intet unntak.

En solid kalddusj rammet børsene i USA i går og i Asia i morgentimene.

NA24 - din næringslivsavis

På Oslo Børs er heller ikke stemningen mye å rope hurra for. Femten minutter etter åpning faller hovedindeksen 1,09 prosent til 404,81 poeng.

Oljeprisen bidrar heller ikke til å holde børsen oppe. Oktoberkontrakten på ett fat nordsjøolje har falt 59 cents fra i går til 111,35 dollar fatet. StatoilHydro reagerer negativt på lavere oljepris og er ned 1,33 prosent til 155,60 kroner.

Seabird til topps
En rekke selskaper la frem tall i morgentimene. Seabird står så langt frem som vinneren etter en solid rapport.

LES MER:Solid fra Seabird

Til tross for en solid økning i kostnadene klarte Seabird å levere gode tall for andre kvartal i 2008. Selskapet hadde samlede inntekter på 55,6 millioner dollar i kvartalet mot 17,24 millioner i andre kvartal 2007. EBITDA for kvartalet endte på 21,51 millioner dollar mot 1,165 i samme periode i fjor. Driftsresultatet endte til slutt på 14,54 millioner dollar mot et underskudd på 2,29 millioner dollar i andre kvartal i fjor.

Aksjen stiger 11,7 prosent til 10,50 kroner.

Stygt ekteskapsbrudd
Styret og ledelsen i seismikkselskapet TGS-Nopec anbefaler nå sine aksjonærer å terminere fusjonsprosessen med konkurrenten Wavefield-Inseis. Fusjonsklimaet mellom de to har nå nådd frysepunktet.

LES MER:Krever milliarder etter fusjonshavari

Samtidig sier TGS at aksjonærene bør be om en kompensasjon fra Wavefield på inntil 700 millioner dollar, eller nærmere 3,8 milliarder kroner. Meldingen kommer etter at forhandlinger mellom partene i forrige uke ikke førte frem i fusjonsprosessen som gikk sur allerede før jul i fjor.

Det var i fjor høst at de to selskapene ble enige om en fusjon, men resultatutviklingen til TGS-Nopec fikk Wavefield-aksjonærene til å snu i døra. TGS har på sin side nektet og gi opp prosessen før nå.

TGS faller 6,46 prosent til 68 kroner.

Wavefield med ny oppgang
Den dramatiske utviklingen mellom de to skjer samme dag som Wavefield legger frem rapport for andre kvartal.

Selskapet kan vise til nok en forbedring. Med et kraftig løft i driftsinntektene kan Wavefield notere en pen oppgang i resultatene. Selskapet som fortsatt er under oppbygging hadde i andre kvartal driftsinntekter på 92,9 millioner dollar, opp fra 28,2 millioner i samme periode i fjor, og 60 millioner i årets første kvartal.

Driftsresultatet endte på 29,2 millioner dollar, mot 11,4 millioner dollar i første kvartal. Resultatet før skatt endte på 29,4 millioner dollar, opp fra 7,6 millioner i første kvartal.

LES MER:Oppturen fortsetter for Wavefield

Når det gjelder guidingen så opprettholder selskapet i all hovedsak signalene de ga ved første kvartalsrapporteringen, både hva gjelder rater, driftsinntekter og investeringer.

Ny finansuro rammer børsene
Igjen er det ny finansuro som påvirker den internasjonale børsstemningen. Skremte investorer viser tegn til frykt for at problemene skal vedvare.

Skylden får spekulasjoner i det anerkjente tidsskriftet Barrons. De skriver at de amerikanske myndighetene går svangre med planer om en redningsaksjon rettet mot de skadeskutte boliglånsselskapene Freddie Mac og Fannie Mae. Dette kan skje på bekostning av de eksisterende aksjonærene i de to respektive selskapene. Akkurat det ble ikke tatt godt i mot på Wall Street.

Spekulasjonene kommer i tillegg til rykter om at flere andre av de amerikanske finansinstitusjonene blir nødt til å nye tap i milliardklassen. Det sprer frykt for at asiatiske og europeiske banker også må følge etter.

Reklame

Har vært utsolgt i 14 år: Nå er superutgaven her