Rett opp på Oslo Børs

Oslo Børs. Foto: Erik Johansen / NTB scanpix

Oslo Børs. Foto: Erik Johansen / NTB scanpix Foto: (NTB scanpix)

Oslo Børs stiger mer enn 1 prosent fra start.

07.01.19 10:21

Rett etter børsåpning var Hovedindeksen opp 1,2 prosent til 839 poeng.

Hovedindeksen falt i fjor med 1,8 prosent, det første børsfallet siden 2011.

Tokyo-børsen åpnet mandag med 3 prosent oppgang mandag og fulgte dermed oppgangen på børsene i Europa og USA fra forrige uke.

Både Nikkei-indeksen og den bredere Topix-indeksen gikk opp 3,1 prosent da ukens første handelsdag åpnet mandag.

Fredag steg Dow Jones-indeksen i USA 3,3 prosent, og den bredere S&P 500 steg 3,4 prosent. Hovedindeksen på teknologibørsen Nasdaq steg med 3,4 prosent.

Løftet seg

Rente- og valutaanalytiker Ingvild Borgen Gjerde i DNB Markets skriver i en morgenrapport mandag at etter en svak start på 2019, løftet stemningen på børsene seg betraktelig fredag. Den amerikanske hovedindeksen S&P 500, steg med 3,5 prosent, teknologiindeksen Nasdaq med hele 4,3 prosent, I Europa var børsene opp mellom 2 og 4 prosent.

Borgen Gjerde skriver at mest imponerende i Europa var oppgangen i den tyske hovedindeksen i Frankfurt og den italienske i Milano, som begge endte dagen opp 3,4 prosent.

Viktig møte

En viktig nyhet som har bidratt til å løfte børsene, er at handelsrepresentanter for USA og Kina møtes i Beijing i dag. Det er for første gang etter at «våpenhvilen» mellom Trump og Xi ble inngått i november.

Det er også en stor lettelse for investorene at amerikansk økonomi produserer nye jobber i et høyt tempo. 312 000 nye jobber utenfor jordbrukssektoren ble skapt i desember.

Futten ut?

Aksjestrategen advarer mot å legge for mye vekt på et enkeltstående nøkkeltall, men investorene har den seneste tiden vært bekymret for om futten er på vei ut av også amerikansk økonomi.

En annen bekymring har vært frykten for amerikanske renteøkninger. Men den amerikanske sentralbanksjefen Jerome Powell sa i en panelsamtale med tidligere sentralbanksjefer at banken følger nøye med på signalene fra finansmarkedet.

Donald Trump har kritisert sentralbanksjefene for verken å forstå effektene av en sterk dollar eller en handelskrig.

Saken er oppdatert.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.