NA24.no

Rett opp på Wall Street

(Scanpix)
Sist oppdatert:
Investorene håper skrekktall fra fra arbeidsmarkedet får fart på arbeidet med krisepakken.

Investorene på Wall Street ignorerer de svake tallene fra arbeidsmarkedet.

Følg markedet tettest på NA24 iMarkedet

Rett etter åpning stiger industriindeksen Dow Jones 1,12 prosent til 8.152,13 poeng, mens teknologibaserte Nasdaq stiger 1,48 prosent til 1.569,04 poeng. Den brede S&P 500 stiger 1,36 prosent til 857,34 poeng.

Ledighet til 7,6%
En time før åpning ble det bekreftet. Ledigheten i USA skyter rekordfart. I årets første måned sank sysselsettingen utenfor jordbruket i USA med 598.000. Samtidig økte arbeidsledigheten til 7,6 prosent fra 7,2 prosent. Ikke siden desember 1974 har antallet som mistet jobben økt med så mye, og ledigheten ligger på det høyeste siden september 1992.

LES MER: Verste siden 1939

Forventet stort fall
I forkant hadde økonomene regnet med at arbeidsledigheten ville vokse til 7,5 prosent i januar, mens sysselsettingen var ventet å falle med 540.000. Det viser estimater innhentet av Bloomberg News. Estimatene sprikte fra et fall i sysselsettingen på mellom 450.000 og 750.000. Estimatet for ledighetsraten lå i området fra 7,2 prosent til 7,6 prosent.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

Venter markert forverring
Stein Bruun, sjeføkonom i SEB, sier til NA24 at man ikke bør bli overrasket om tallene blir enda verre fremover.

- Arbeidsstyrken var relativt mye mindre i 1974 enn den er nå, og dermed kan fallet i sysselsettingen blir vesentlig høyere fremover.

DISKUTÈR HER:Hva tror du skjer på USA-børsene?

Håper på Obama-pakken
Børsene i Europa reagerte svært positivt kort tid etter at tallene ble offentliggjort. Også i USA går det mot en positiv åpning fredag.

Bruun ser to mulige halmstrå blant de dystre tallene.

- Isolert sett er dette verre tall enn ventet, noe som tyder på at det fortsetter å være ille i USA. Imidlertid er fallet i sysselsettingen tilnærmet på samme nivå de tre siste månedene, noe som kan tolkes positivt. En annen faktor er at disse tallene øker sannsynligheten for at Obama får gjennom krisepakken i USA, sier Bruun til NA24.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere